Hírek

2005.08.10. 00:00

Csótány futkos az áruház éttermében

Olvasónk az egyik nagy budai áruház éttermében csótányt látott átfutni a padlón az asztala előtt. Azonnal letette a kést, a villát, és csapot-papot otthagyva elrohant.

BAMA

A kedves olvasó reakciója tökéletesen érthető. Mindamellett ilyen helyzetben minden esetben kérjük el a vásárlók könyvét. Ezt dr. Kiss Éva, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) II. kerületi szervezetének tiszti főorvosa tanácsolta. Ha beírjuk a panaszunkat, akkor az esetnek a helyszínen írásos nyoma is marad. A csótányos és egyéb más rovarral kapcsolatos probléma egyébként a fogyasztóvédelmi hatóságot mint szakhatóságot is érinti.

Jogszabály szól róla, hogy a vendéglátóhelyeknek, kötelező jelleggel, félévente megelőző jellegű rovar- és rágcsálóirtást kell végezniük. Ennek megvannak a szakszerű módszerei. Az irtásról kötelesek dokumentációt készíteni. Ha az ÁNTSZ-hez panasz érkezik, a felügyelők kimennek a helyszínre. Ha nincs meg a dokumentáció, a tulajdonos ellen szabálysértési eljárást indíthatnak. A bírság akár százezer forintra rúghat. Ha volt irtás, az üzletház éttermében mégis rovarok futkosnak, az áruház vezetőségét kötelezhetik arra, hogy az épület összes helyiségét fertőtlenítse. Egy nagy bevásárlóközpontban az apró élőlények gyakran az álmennyezet csövei között bújnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!