Hírek

2005.08.27. 06:12

Egy év börtön is járhat majd a tétellopásért

A májusban történt érettségibotrány miatt az Oktatási Minisztérium a tétellopások miatt szigorítaná a bünetető törvénykönyvet és a szabálysértési törvényt. A változások nyomán akár egy-éves börtönbüntetés is járhatna annak, aki az országban nagy területen vagy országosan megzavarja az érettségi vizsgákat.

Péter Ágnes

A szabadságvesztés mellett közérdekű munkára is lehetne ítélni a vizsgát megzavarókat. Sőt még súlyos pénzbírság is kiszabható lesz a tettes számára. Szántó Gabriella a minisztérium sajtófőnöke elmondta: a kezdeményezés jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, a kormány várhatóan szeptemberben fogja napirendre tűzni a tárca vonatkozó javaslatait.

Pokorni Zoltán egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy bűnhődjön, aki megkeseríti az érettségizők életét. Ugyanakkor a Fidesz alelnöke, volt oktatási miniszter szerint furcsa, hogy utódja büntetőjogászt játszik. – Jobb lett volna, ha a tételek titkosítására fordít több energiát – tette hozzá. Az érettségi tételek ellopásának ügyében indított büntetőeljárás továbbra sem zárult le.

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvívője lapunknak elmondta: a elkövetők kiléte továbbra is ismeretlen, a nyomozás folyamatban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!