Hírek

2005.08.27. 00:00

Egycsillagos szállás félezer hajléktalannak

Egyéves kísérleti programot indít a fővárosi önkormányzat és az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Egészségügyi Minisztérium. Két éven keresztül úgynevezett külső férőhelyeket biztosítanak állással rendelkező hajléktalanoknak. Országszerte több mint ezer fedél nélkülinek finanszíroznak lakás- és ágybérletet a téli időszakra.

Tóth T.

– A fővárosban és Pest megyében összesen négyszázhatvannégy hajléktalant helyezünk el – mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. – Az emberek fele egycsillagos munkásszállóra kerül, fele magánszállásra, 3–5 százalékuk pedig komfort nélküli szükséglakásokba. Ezek a város különböző pontjain vannak, de például Vácon is lesz szálláslehetőség.

A fővárosban 110 millió forintot fordítanak a lakások és ágyak bérleti díjának fedezetére. Egy emberre 217 ezer forintot költenek ősztől őszig. Ikvai szerint ez sokkal olcsóbb megoldás, mint a hajléktalanszállón történő ellátás. A rezsit nem fizetik, azt a hajléktalannak kell állnia. Azt, hogy ki vehet részt a programban, az ellátó szervezetek, például a Máltai Szeretetszolgálat vagy a Menhely Alapítvány dönti el. Számukra hirdették meg a pályázatot.

– Azt szeretnénk elérni, hogy 2007-re a kormány normatív támogatást különítsen el erre a célra. Így sokkal több embernek tudunk megfelelő lakáskörülményeket biztosítani. A kikerülő csaknem ötszáz ember helyére  újabb félezren költözhetnek be. Ezentúl családegyesítésként és a társadalomba való visszaintegrálásként is működik a program – tette hozzá Ikvai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!