Hírek

2005.08.05. 06:17

Éjszaka is kopogtathatnak az ellenőrök

Június elején kezdődött az a célvizsgálat, amely kifejezetten a feketevállalkozások leleplezését szolgálja.

Magda Eszter

Manapság már nemcsak fényes nappal érkezhetnek munkaügyi ellenőrök a munkahelyekre, a razziák akár az éjszakába is nyúlhatnak. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke, Papp István tájékoztatása szerint eddig 1900 vizsgált cég közül 1200-ra szabtak ki munkaügyi bírságot, ami összesen 360 millió forintos büntetést jelent a hazai illegális foglalkoztatóknak. A munkaügyi vizsgálat célja, hogy a feltárt hiányosságokat megszüntessék. Két hónap alatt 7500 munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül foglalkoztatott személyt találtak a razziák során, közülük 421 külföldi állampolgár.

A munkáltatók sokféle jogsértést követnek el. Az ős-feketeágazatoknak számító mezőgazdaság, vendéglátás és építőipar mellett a szolgáltató szektor többi területe, ezenkívül a személy- és vagyonvédelem számíthat leginkább a munkaügyi felügyelők felbukkanására, amelyek kölcsönzött munkásokat foglalkoztatnak. Kisebb jogsértések esetén csak a törvény betartására szólítják fel a munkáltatókat, bírságot nem szabnak ki. Ha azonban a vizsgálat során bizonyossá válik, hogy a munkáltató a feketemunkát részesíti előnyben, meghamisítja a munkaidő adatait, illetve a munkavállalóknak jelentős hátrányt okozó szabályszegést követett el, súlyos bírság vár rá. Az is szempont, hogy hány főt foglalkoztat a cég, hiszen a kiszabható bírság igen tág határok között mozog: 30 ezer forinttól egészen 20 millióig terjedhet. A húsz főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek esetén a büntetés összege maximum 10 millió forint lehet.

Az eddigi 170 fős munkaügyi felügyelőgárda augusztus elsejétől 50, majd októberben szintén 50 emberrel fog bővülni, akiket, mint Papp István elmondta, igyekeznek a regisztrált munkanélküliek közül kiválasztani, mivel köztük sok a 30 év alatti, valamint a 45 év feletti diplomás, akik képzettségük és empatikus készségük alapján alkalmasak lehetnek a feladatra. A kiválasztott leendő felügyelők elméleti és gyakorlati képzés után kezdik meg a munkát. Az új munkatársak szeptember elején lépnek a tettek mezejére. A több munkatárs természetesen több munkaügyi ellenőrzést végezhet, amelyek révén csökkenhet a szabálytalanságok száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!