Hírek

2005.08.30. 00:00

Elválunk, takarodj ki a lakásomból!

Olvasónk élettársának van saját lakása, de válófélben lévő férje nem költözik ki onnan. Fenyegetőzik, hogy szétrombolja a lakást, amelybe már idegeneket is befogadott.

BAMA

A lakásban a házastárs lakhatási jogot szerzett – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A tulajdonos asszony nem rakhatja ki csak úgy a férfit. Ha meg akar szabadulni tőle, „lelépési díjat” kell részére fizetnie. Vagy gondoskodnia kell számára megfelelő lakhatásról valahol másutt. A lakhatási jog megváltásának ára függ az ingatlan forgalmi értékétől, továbbá attól, hogy mikor kötöttek házasságot, illetve mióta lakik ott a férj. A bejelentésnek a probléma szempontjából nincs szerepe. Az csak a hatósági nyilvántartásban fontos.

A rombolással való fenyegetőzés nem diplomatikus lépés – jegyezte meg a jogász. A rongálás bűncselekmény, amiért a vétkest büntetőperben károkozásért elítélhetik, ezenkívül a kárt megfizettethetik vele. Másokat a lakásba befogadni a férfinak nincs joga. Feltéve, ha a tulajdonos ebbe bele nem egyezett. Ha viszont az ingatlan gazdájának akarata ellenére költöztet oda a férfi idegeneket, saját esélyeit rontja. Jóhiszemű lakáshasználóból rosszhiszeművé válik, így lakhatási jogát veszélyezteti. A lelépési díj csökkenhet, és a végén még cserelakás sem lesz.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!
REGGEL, 1122 Budapest,  Városmajor u. 12–14.
%(36-1) 488-5541 (rögzítő is)
e-mail:
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!