Hírek

2005.08.06. 00:00

Érd harca az égi áldással

Érd megszenvedte a kétnapos esőt. A település határában át kellett vágni az országutat, és több házat is elöntött a víz.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Stettler Ferencné méltatlankodik: hiába kérik évek óta, hogy épüljön csatorna a területen, senki sem hallgat rájuk. Most itt az eredmény: a sok víz.
[/caption]Kerti slaggal, homokozóvödörrel, valamint egyszerű seprűvel harcolnak a vízzel az érdiek.
A gumicsizma és az orkándzseki is napok óta elengedhetetlen felszerelése a küzdelemnek.
A két napja tartó folyamatos esőzésnek köszönhetően Érd alacsonyan fekvő vízgyűjtő területei gyakorlatilag elmerültek, a lakók így éjjel-nappal próbálják védeni házaikat.
– Már rutinos árvízi mentőnek mondhatom magam, hiszen rövid időn belül immár harmadszor önti el a víz a kertemet.
A házam lábazata teljesen szétázott, és az utca felőli részen már le is omlott. A kerti locsolóslaggal próbálom kiszivattyúzni a vizet. A legnagyobb probléma az, hogy a csatornázás nincs megoldva, így az eső és a szennyvíz egyesült – mondja Bencze József, miközben a Száva utcában hömpölygő hullámokat kémleli.
A két házzal arrébb lakó Stettler Ferencné seprűvel próbálja kitessékelni a hívatlan vendéget. Fáradozásának azonban kevés eredménye látszik, hiszen így is bokáig áll a vízben.
– Egyszerűen nem törődnek velünk! Mi is ugyanolyan adófizető állampolgárok vagyunk, mint bárki más. Hiába hajtogatjuk évek óta, hogy építsenek ide csatornát, mégsem történik semmi – panaszolja az idős aszszony.
A felszínre ömlött szennyvíz orrfacsaró szagát már messziről érezni lehet. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak az egyéb károk mellett ezzel a kellemetlenséggel is meg kell birkózniuk.
– Az érdligeti kerület nagy része nincs csatornázva. Az emésztőgödrök megteltek a talajvízzel, és kiöntöttek. A hevenyészett árkok ekkora vízmennyiséget képtelenek elvezetni, így a szenny
a kertekben marad. Az érdi tűzőrség teljes állománya dolgozik, de érkezett segítség a fővárosból is. A szivattyúk 24 órája folyamatosan működnek – ismerteti a kialakult helyzetet Rózsa Gábor, az érdi tűzoltóság hadnagya.
A korlátozott számban rendelkezésre álló tömlőkkel azonban néhol már nem lehetett csökkenteni a vízszintet. A kritikus helyeken így speciális törőgépekkel át kellett vágni az utakat, hogy kiutat találjon magának a szünet nélkül érkező vízáradat.
– Az Érd határában lévő Zámori utat két helyen is megbontottuk. Az út eddig természetes gátként is funkcionált, de a felgyülemlett csapadék miatt már nem volt más választásunk.
A vágatokba csöveket fektetünk, így a kertekből hamarosan viszszahúzódik a víz – mondja Döcsakovszky Béla polgármester.
Az irdatlan vízmennyiséget végül a Bara-, a Berki, és a Sulák-pataknak kell majd egészen a Dunáig elgörgetnie. A csapadékos napok után alapos fertőtlenítést igényelnek majd a belvízzel sújtott településrészek.
Hogy a keletkezett károkat
és költségeket megtéríti-e majd valaki a lakóknak, az ma még csak kérdés. Az biztos, most mindenki a kármentéssel foglalkozik Érden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!