Hírek

2005.08.17. 00:00

Fapadon érkező vendégek

Sírnak a vendéglősök, panaszkodnak a kiskereskedők: kevés a külföldi. A statisztikák ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy egyre több turista érkezik Budapestre.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A turisták kirándulnak a főváros szép helyeire, a belépődíjas Halászbástyára is. Vásárláskor azonban nem biztos, hogy mélyen a zsebükbe nyúlnak.
[/caption]Kincstári sopánkodásnak tartják a Budapesti Turisztikai Kht.-nál a vendéglátósok és a kereskedők panaszát. Utóbbiak szerint kevés a külföldi vendég a fővárosban. A statisztikák azonban mást mutatnak.
A Tourinform-irodákban a turisták ezen a nyáron egymásnak adták a kilincset, mondta el Szabó Barnabásné, a kht. gazdasági igazgatója. Ferihegyen, a Liszt Ferenc téren, a Sütő utcában, a Nyugati pályaudvaron és a budai Várban júniustól tegnapig csaknem 250 ezren fordultak meg. Tizenöt százalékkal többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Igaz viszont, hogy kevesebb a német vendég. Szép számban érkeztek azonban Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából. Sok orosz, lengyel, angol, sőt, egyre több skandináv turista is kíváncsi a magyar fővárosra és legfontosabb, legszebb látnivalóira.
Komfortérzetüket a Budapest Kártya ugyancsak növeli. Négyezer-hétszáz forintért 48 órán át, ötezer-kilencszázért pedig 72 óráig vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat. Ingyenes tömegközlekedést, olcsóbb múzeumi belépőt és vendéglátóhelyeken tíz-húsz százalékos kedvezményt. A kártyából január 1-jétől augusztus 16-ig mintegy 77 ezer darab fogyott el. Harmincöt százalékkal több, mint tavaly.
Akinek jól megy, az bevált magyar szokás szerint bölcsen hallgat – vélekedik Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Ő egyben az V. kerületi Kárpátia és a Premier étterem tulajdonosa, szavának súlya van az idegenforgalmi szakmában.
A kép, mint mondja, összetett. A statisztika szerint a vendégéjszaka egyre több, de igazából csak a négy-ötcsillagos szállodák örülhetnek. A kereskedelmi szálláshelyeken hullámzó a forgalom. A tömegturizmus számos régi formája már a múlté, a fapados járatokkal ugyanakkor nem a gazdagok érkeznek. A szerényebb pénztárcájúak, akik a Budapest Kártyát is használják, kevesebbet költenek. Bár a kiskereskedőknek ők a célpontjai, pontosan ők nézik meg jobban, mire adják ki a pénzt. A fővárosi hotelek, éttermek, hajókirándulások vendégeinek száma mindamellett növekedett.
Az úr, aki a Kárpátia étteremben felveszi a telefont, azt mondja az idei szezonról: jobb is lehetett volna. A túloldalon lévő Centrál Kávéház ügyvezetője, Matlárházi Rita  elégedett. A külhoni turisták  jönnek: tavaly október óta több vendég ül le asztalaikhoz.
Hogy a város elhanyagolt, gondozatlan, piszkos? Mit szólhatnak az idegenek például a Március 15. tér állapotához, ahová autóbuszaik érkeznek? Niklai úgy látja, hogy a feltört aszfalt, a hámló vakolatú házak, a kosz nem zavarja őket. Igaz, a véleményük megvan róla.

Több turista több vendégéjszakát töltött el az első félévben a fővárosban is

Szállodák kihasználtsága (Budapest)

2005. január–július 65-70%

2004. január–július 59-66%

Vendégéjszakák növekedése

Országos (előző évihez képest) 6%

Budapest (előző évihez képest) 7-12%

Szállodai szobák bruttó átlagára (országosan)

2005. január–július 15 100 Ft

2004. január–július óta emelkedés több mint 1 600 Ft

Négycsillagosok 11 700–14 800 Ft

Háromcsillagosok 6 400–9 000 Ft

FORRÁS: KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL

A statisztikák ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy egyre több turista érkezik Budapestre. Rados Virág Több turista több vendégéjszakát töltött el az első félévben a fővárosban is Szállodák kihasználtsága (Budapest)

2005. január–július 65-70%

2004. január–július 59-66%

Vendégéjszakák növekedése

Országos (előző évihez képest) 6%

Budapest (előző évihez képest) 7-12%

Szállodai szobák bruttó átlagára (országosan)

2005. január–július 15 100 Ft

2004. január–július óta emelkedés több mint 1 600 Ft

Négycsillagosok 11 700–14 800 Ft

Háromcsillagosok 6 400–9 000 Ft

FORRÁS: KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL

A turisták kirándulnak a főváros szép helyeire, a belépődíjas Halászbástyára is. Vásárláskor azonban nem biztos, hogy mélyen a zsebükbe nyúlnak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!