Hírek

2005.08.29. 00:00

Földindulás Érden

Háromszázmillió forintba kerülne az érdi Járom utcában az életveszély elhárítása. A statikusok hiába sürgették az önkormányzatot. Semmit sem tettek.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tóth István mutatja, mekkora a baj. A rokonoknál, Sashalmon húzza meg magát, de attól fél, ha jön még az eső, akkor sohasem költözhet vissza.
[/caption]- Most tűrhetetlen és veszélyes a helyzet. Ha további vízutánpótlás lesz, azaz újra esik az eső, már fokozott életveszély alakul ki. Naponta egy centimétert mozog a föld – összegzi felindultan az érdi Járom utcában fennálló állapotokat Bozi István statikus szakértő. Közben kollégájával a földet pásztázzák, újabb és újabb ujjnyi repedéseket fedeznek fel a talajon.

Kedden indult meg a löszfal a Pest megyei település ófalui részén. Négy háznál repedtek meg a járdák, tíz centiméteres szakadék tátong az elmozdult betonlapok között. Máshol a díszburkolatot törte fel a földmozgás, hatvan centiméter mély lukakat vájva a kockakövek közé. Az önkormányzatot pénteken délelőtt értesítették. A hivatal elrendelte a lakók kiköltöztetését, az egész utcában lezáratta a közműveket. Mást azonban eddig, nyilván a hét vége miatt nem tettek. – Felajánlották, hogy megszállhatunk a helyi szociális otthonban. De nem megyek hajléktalanok közé – mondja felháborodottan Tóth István, akinek kertjében jókora kárt okozott a löszfal mozgása. – Az öcsémnél és az anyámnál lakom most, Sashalmon. Száz kilométert autózok naponta, mivel Érden dolgozom. Ráadásul itt van a kutyám, Tóbiás és a macskák. Ők nem maradhatnak itt étlen-szomjan.

Közben megérkeznek a szomszédai, akik az apa öltönyéért ugrottak haza. Ők is rokonokhoz kéredzkedtek be, mint a többi három ház lakói. Mindenhol csak a kutya maradt otthon, őrizni a házat az újabb természeti katasztrófától. Ami a statikusok szerint idővel be is fog következni.  – Ez csak az előjele volt a löszfal leomlásának. Én megmondtam a lakóknak, hogy menjenek el, mert bármi megtörténhet. Csak úgy alszom nyugodtan, ha tudom, hogy nincsenek életveszélyben! – tárja szét a kezét Bozi István. – Már 2002-ben felhívtuk az önkormányzat figyelmét a veszélyre – szól közbe kollégája, Kis József. Bozi úr próbálja elhallgattatni, de a szakemberből kikívánkozik az igazság. – Három évvel ezelőtt hasonló történt az utca másik végén. Akkor leírtuk a szakértői jelentésünkben, hogy szélsőséges időjárás esetén leomlik a löszfal. Javasoltuk, hogy oldják meg a rétegvíz és a felszíni vizek elvezetését, a csatornázást, és a Kengyel utca felőli rézsűhöz építsenek támfalat. Semmit sem csináltak.

– Ez csak műbalhé, nem kellene pánikot kelteni! – lép oda mérgesen a szakértői társasághoz Kovács Tibor városi főmérnök. – Hétfőn részletes vizsgálatokat végzünk, fúrni kell, laboratóriumi elemzésekre van szükség. Anélkül bármilyen nyilatkozat csak találgatás. Hétfőn visszakapja az utca a közműveket. A lakók mikor költözhetnek vissza? Majd a vizsgálatok után kiderül. Lehet, hogy egy hónap múlva, ki tudja? – mondja a városfejlesztési és városüzemeltetési bizottság elnöke.

Kétszáz lakos kerülhet közvetlen veszélybe

A 70-80 méter hosszan megrepedt löszfal miatt négy ház lakói voltak közvetlen életveszélyben. Ha azonban a föld megindul, 45 lakóépület és 200 lakos kerülhet hasonló helyzetbe. A csúszásveszély miatt elrepedhet a víz- és a gázvezeték, ezért a szolgáltató elzárta a két ellátást. A Járom utcában a mostani omlástól száz méterre az elmúlt két hónapban két helyen is megrepedt a fal. A támfal ezeken a részeken néhány hete készült el.

a víz- és a gázvezeték, ezért a szolgáltató elzárta a két ellátást. A Járom utcában a mostani omlástól száz méterre az elmúlt két hónapban két helyen is megrepedt a fal. A támfal ezeken a részeken néhány hete készült el. Tóth István mutatja, mekkora a baj. A rokonoknál, Sashalmon húzza meg magát, de attól fél, ha jön még az eső, akkor sohasem költözhet vissza. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!