Hírek

2005.08.09. 00:00

Hanyatlik a törvényes piac

Egyre kevesebb cigarettát vásárolnak az országban, a fogyasztás mégsem esik. A legális cigarettaértékesítés visszaesett az elmúlt években.

Magda Eszter

A dohánygyártók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a nem adózott, így olcsóbb csempészett cigarettákkal nehéz felvenni a versenyt. A hazai piac 47 százalékát uraló BAT Hungary egy új területen való megjelenéstől várja a bevételnövekedést és pozíciója erősödését, ez pedig az egyéb dohánytermékek (OTP-other tobacco product) piaca. A vállalat döntésének egyik oka az, hogy szeretné megtartani az olcsóbb, alternatív megoldásokat kereső fogyasztókat, akik számára ez nem azt jelenti, hogy csempészárut vásárolnak. A BAT vágott cigaretta- és pipadohánnyal, illetve egy Magyarországon még újdonságnak számító termékkel, az aktív szenes filterrel ellátott cigarettahüvellyel jelenik meg az egyéb dohány termékek piacán.

Az elmúlt években látványos volt a cigarettapiac visszaesése. 2002-ben 19,6 milliárd szálat, idén várhatóan csak 13,1 milliárdot értékesítenek hivatalosan. Ezzel szemben az egyéb dohánytermékek iránt egyre nő az érdeklődés, részesedésük a 2002-es három százalék után az idén már akár hét százalék is lehet. A törvényes cigarettaértékesítés visszaesésében döntő szerepet játszott a termék jövedéki adójának két év alatti 95 százalékos emelkedése, és ennek következménye, a növekvő ár. Egyre több a hazánkba illegálisan bekerülő cigaretták száma, becslések szerint az idén már az ötmilliárd szálat is elérheti az illegális csempészcigaretta mennyisége.

A dohánytermékek hamisítása és csempészete elleni harc szakmai és társadalmi együttműködést kíván. Ezt szolgálja az az együttműködési megállapodás, ami a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és a BAT Hungary között született idén áprilisban. Mivel a dohánygyártók eszközei korlátozottak az illegális termékek elleni harcban, így elsősorban a bűnüldözési munkában nyújtanak segítséget, főként a bizonyítási eljárás során. Ennek keretében a dohánygyártó nem csupán a különféle hamisítványok azonosításában, hanem a csempészett áru forrásának és célpiacának felkutatásában is komoly ismeretekkel tud hozzájárulni a VPOP munkájához. A csempészett cigaretta anyagából és csomagolásából ugyanis a gyártás helyére, idejére és a lefoglalásig bejárt útjára egyaránt lehet következtetni. Az együttműködésnek köszönhetően javulhat a felderítési arány és a hatékonyság, ennek eredménye pedig a feketepiac méretének csökkenése. A bűnözés káros az egészségre, csakúgy mint a dohányzás, ráadásul a csempészett, hamisított cigaretták minősége messze elmarad a hazai szabályozásban elvárt kritériumoktól.

Magyarországra az unió határainak egyik őreként különösen nagy nyomás nehezedik, mert a keletebbre fekvő országok alacsony árszínvonala igen vonzó az illegális beszerzések szempontjából. A VPOP Tabak hadjárata során 2004-ben csaknem kétharmaddal több cigarettát foglaltak le, mint egy évvel korábban. Az idén még kiugróbb a hatékonyság javulása: az első negyedévben lefoglalt 737 millió forint értékű dohánytermék majdnem duplája a tavalyi év hasonló időszakában elkobzott mennyiségnek.

A hazai cigarettapiac hanyatlása miatt tavaly a Reemtsma debreceni és a Philip Morris egri üzemét be kellett zárni. A piac szűkülését megérezte a BAT Hungary is. Míg 2003-ban 118,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított, tavaly ez 93,5 milliárd forintra esett vissza. A két évvel ezelőtti 6,5 milliárdos nyereség után 2004-ben a cég 14 milliárdos veszteséget könyvelhetett el. Ez a piac visszaesése mellett a jövedéki adó emelkedése, a tavalyi százfős leépítés költségei, illetve egy értékcsökkenési eljárás miatt alakult így. Idén nem terveznek további elbocsátásokat, a veszteség csökkentése és az árbevétel szinten tartása a cél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!