Hírek

2005.08.25. 00:00

Hol a politika a Kulcsár-ügyből?

Újvári Miklós

Az ember belép a Visegrádi Thermál Hotel halljába, és csak ámul-bámul. Ilyen luxus Magyarországon? Ilyen pompa és kényelem? Minden baráti társaságban van ilyenkor egy ember, aki rávágja: ez csak pénzmosásból lehet. Nos, az ügyészség tegnap ismertetett vádirata szerint: tényleg. Itt van tehát a hiányzó 8,3 milliárd, ilyen és hasonló beruházásokban, cégekben és magánvagyonokban. Kulcsár Attila a K&H vezérigazgatójának, Rejtő E. Tibornak a tudtával átverte exkluzív ügyfélkörét, a pénzt pedig Kerék Csaba segítségével, befektetéseken keresztül legalizálták – állítja az ügyészség. Ez a Kulcsár-ügy egyik lényege. Politika ebben a szálban aligha van.

A másik szál maga az exkluzív ügyfélkör. Ezek az emberek az általuk vezetett cégek pénzét, illetve saját pénzüket rábízták az álbrókerre, hátha megforgatja, és a haszonból ők is gazdagodnak. Egy ideig ez működött is. Az ügyészség tegnap hat olyan céget nevezett meg, amelynek a pénzét Kulcsár kezelte. Közöttük egy nagy állami vállalat, az Állami Autópályakezelő Rt. vezetői is hozzányúltak a köz pénzéhez, hogy hasznot kapjanak a nyereségből. Az ügyészség szerint kaptak is. Ez már politika, és e szálban találni egy szocialista önkormányzati képviselőt is, akit azért tartanak felelősnek, mert egy kőbányai önkormányzati cég pénzét adta oda a csodabrókernek.

De hol vannak a nagyvadak? A vezető szocialista politikusok? A jelek szerint jelenleg nincs ellenük semmilyen olyan bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy alapvetően politikai történettel állnánk szemben. Ettől még lehet, hogy így van, de az ügyészség ilyen vádakat egyelőre nem emel. Hiába volt benne Baja Ferenc neve Kulcsár noteszában, hiába szivárgott ki, hogy Puch László MSZP-s pártpénztárnokot is megvádolják. Az ügyészség tegnap klasszikus bűnesetet vázolt fel.

De még lehet politikai muníció az ügyben: befolyással üzérkedés miatt jelenleg is nyomoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!