Hírek

2005.08.31. 00:00

Ifjú feltaláló tehetségek találkozója

A Magyar Innovációs Szövetség 1991 óta rendezi meg az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyt. A szövetség tavaly találkozót szervezett, amelyre a korábbi versenyek díjazottjait hívta meg. A találkozó olyan sikeres volt, hogy az idei programot már 2 naposra bővítették. Fő célja, hogy felmérjék, milyen esélyei vannak a 15–20 év közötti fiataloknak a tudományos területeken.

Magda Eszter

A fiatal tudósok szeptember 2–3-án Visegrádon találkoznak a British Council közreműködésével és támogatásával, így lehetőség nyílik a brit tudományos eredmények és a hasznosítás lehetőségeinek megismerésére is. Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a kiemelkedő fiatal tehetségek tisztes tudományos pályát futhatnak be. Az innovációs díjazottak több mint fele kezdett tudományos fokozat megszerzésébe, és háromnegyedük már most oktató, fejlesztő és kutatói munkakörben dolgozik. Az Innovációs Szövetség zsűrijének döntése értelmében három pályázat képviseli majd hazánkat Moszkvában szeptember 17–22. között, a 17. Európai Fiatal Tudósok versenyén. Ez lehetőséget nyújt számukra, hogy bemutassák tudományos eredményeiket és kortársaikkal is összemérjék tudásukat.

Kurucz Péter és Micskó Tímea kutatása a fekély hatásosabb gyógyításához szükséges gyógyszer kifejlesztéséhez nyújt fontos ismereteket. Kocsis Adrienn kutatása a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában jelenthet előrelépést, mert hatékonyabbá teszi az új gyógyszerek kidolgozásához szükséges patkányon végzett kísérleteket. Kapui Ákos pedig komplex felügyeleti rendszert alkotott, amely például egy betörő nyomvonalának követésére is alkalmas.

Az uniós tagállamok közül Magyarországon választja a legkevesebb fiatal a műszaki és a természettudományos pályát, holott ezen szakmák nélkül nincs tudományos és műszaki fejlesztés. Sok a tehetséges fiatal, akik az egyetemi éveik alatt külföldi intézményekben tanulnak, majd ott is maradnak, működik tehát az agyelszívás – mondta Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, majd hozzátette: karriert itthon is lehet csinálni, bár sokkal nehezebb.

A kutatásfejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény kiemelten foglalkozik a tehetségkutatással és -gondozással. Fő célja, hogy javítsa a természettudományos és műszaki pályák vonzerejét. A fiatal tehetségek által létrehozott társaság (Magyar Fiatal Tudósok Társasága) célja segíteni a kutatók előmenetelét, megkönnyíteni érvényesülésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!