Hírek

2005.08.12. 00:00

Kamerák lesik a budapestiek minden lépését

Az adatvédelmi biztos tiltakozik a BKV- járművek bekamerázása ellen, de a budapestieket így is kamerák követik mindenhol. Bankfiókokban, bevásárlóközpontokban és az utcákon is figyelnek a készülékek. A BKV is felszerelne ilyen készülékeket. Azok ugyanis viszszatartanák a vandálokat, zsebtolvajokat, s talán terrorveszély ellen is hatásosak lehetnek.

V. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="249"] A vita tárgya: a BKV járművein lehet-e figyelni az utasokat
[/caption]Ám Péterfalvi Attila ombudsman szerint ehhez törvényt kellene alkotni. Az utcai térfigyelő kamerák helyzete más, mert azt a rendőség működteti, a képeket pedig nem rögzítik. A bankfiókok pedig magánterületnek számítanak. A pénzintézeteket e jogszabály kötelezi a kamrák működtetésére. A bankok ötven napig tárolják a felvételeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ajánlása szerint. A felvételekhez mindössze a biztonságiak férnek hozzá. Csak akkor keresik vissza a kazetták tartalmát, ha bűncselekmény gyanúja merül fel.

Péterfalvi Attila szerint azonban elég lenne három napig őrizni a képeket. Az erről szóló jogszabály alkotmányosságáról várhatóan ősszel dönt az Alkotmánybíróság. Az adatvédelmi biztos rossznak tartja, hogy újabban iskolákban, óvodákban is felszerelnek kamerákat. Péterfalvi szerint ebből a gyártók és forgalmazók sokkal nagyobb hasznot húznak, mint a társadalom. Terjed az ujjlenyomatos beléptetőrendszer is a munkahelyeken és a kollégiumokban. Nem járunk messze a fülbe szerelt mikrocsipek korától – vélte az ombudsman.

Németországban egyébként a közelmúltban ítélet született egy hasonló témában. E szerint az üzletek kirakatát csak úgy lehet bekamerázni, hogy az is el tudjon sétálni előtte, aki nem akar szerepelni a felvételen.

V. Z. A vita tárgya: a BKV járművein lehet-e figyelni az utasokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!