Hírek

2005.08.03. 00:00

Kell még néhány kiló izom

Tegnap délben hazaérkeztek Montrealból, a vizes világbajnokságról az úszók és a férfi pólósok. Mostantól az elemzéseké a főszerep.

Malonyai Péter

Tudjuk be a drukkerek telhetetlenségének, hogy az idő múlásával, tehát egy-két nap elteltével egyre elégedetlenebbek a férfi pólósok világbajnoki teljesítményével. A kényeztetés mindig veszélyes, mert ne feledjük, ezüstéremről van szó, s arról, hogy az utolsó pillanatig harcban állt a csapat az aranyért Montrealban. Éppen ezért nincs értelme ellenérveket keresni a szurkolói véleményekre, ez a csapat ugyanis egyáltalán nem szorul védelemre. Már csak azért sem, mert – ahogy a józanabb hívek mondják is – volt gondjuk éppen elegendő a játékosoknak. De nem beszélt róla senki, világklasszis körökben nem szokás verseny közben panaszkodni, nem divat a mentegetőzés. Ezért lehet, hogy Kásás Tamásról például csak annyi hír érkezett az elmúlt két hétben, hogy a betegsége zavarja a játékban. Most derült csak ki, hogy övsömör kínozta, a betegség ismeretében a kín szó még finom megfogalmazás. Aztán… Hiányzott Benedek Tibor, hiányzott Varga Tamás az athéni csapatból, az újak beépítéséhez pedig idő kell. Idő és kemény erőpróbák. Márpedig víziháborúra mostanság csak a szerbek kényszerítik Kemény Dénes csapatát, velük pedig ugyebár a döntőben találkozott először a gárda. Végezetül pedig megjegyzendő: a válogatott olimpiai bajnok, jó esélye van rá, hogy megvédje Világliga-elsőségét, s nem mellesleg az elmúlt huszonkét meccséből húszat megnyert.

Ennyit a múltról, a jövőt illetően pedig érdekesség, hogy a most érvényes szabályok mellett már nem vághat vissza a csapat Szerbia-Montenegrónak. Montrealban ugyanis eldöntötték, hogy a jövőben új szabályok szerint pólózik a világ. Ezentúl hét helyett már öt méterről egyből kapura lőhető a labda szabaddobásból, ami nyilván lövésekre biztat, és nem a kombinatív játékra. Végy két bombázót, és tied a világ… – ez lehet a recept, miközben a centerekre talán szükség sem lesz. Ha mezőnyjátékos blokkol, akkor nincs szöglet, ha kapus, akkor igen. A büntetőt ezentúl öt, és nem négy méterről lövik majd, a fröcskölés pedig mindig kiállítással büntethető, nem csak akkor, ha gólhelyzetet kíván vele menteni a védő. Ha arra gondolunk, hogy megúszta a pólóvilág, hogy hétről hatra csökkentsék a csapatok létszámát, s hogy az emberelőny csak addig tartson, amíg a kiállított játékos kiúszik, mert azonnal indulhat vissza, még jól is jártunk. De ez csekély vigasz, mert a változtatások nem azoknak kedveznek, akik esküsznek arra, hogy a vízilabda egy játék…

Az úszók sem ülnek örömünnepet. Az egy-egy arany-, ezüst- és bronzérem szép produkció, de nem a csapaté, hanem Cseh Lászlóé. Ő vitte a hátán a társaságot, ha úgy tetszik, ő volt a csapat… Ő úszta a rekordokat is, s ő az, akinek elégedetlensége garancia arra, hogy nincs miért félnie a jövőtől. – Még két-három kiló izomnak kell fokozatosan rákerülnie, és akkor senki sem állíthatja meg – mondta Kiss László szövetségi kapitány. Cseh edzője, Turi György (aki a 400 vegyes döntője előtt 4:09,63 perces időt, tehát világrekordot borítékolt tanítványának) elmondta, hogy Cseh a döntőben úszásnemenként fél másodperccel maradt el a tervezett időtől, ezért nem úszott jobbat, mint Michael Phelps világrekordja. Phelps egyébként habitusával ellentétben Csehre igencsak figyel, jól tudja, hogy ő a legnagyobb ellenfele vegyes úszásban.

Kiss László arra figyelmeztet, hogy a magyar úszás hátországa jobb, mint amit a montreali szereplés sejtet, hiszen a budapesti ifi Európa-bajnokság 25 érme nem véletlen. A fiatalok közül nem volt értelme Jakabos Zsuzsannán kívül másokat is nevezni a világbajnokságra, kétszer szinte lehetetlen elérni a csúcsformát két héten belül. De – mondja Kiss – jövőre a budapesti Európa-bajnokságon szebb napokra virradunk majd.

Pénteken derül fény arra, ki kapja a beruházást

Montrealban minden akadály elhárult a jövő évi úszó Európa-bajnokság budapesti rendezése elől, az európai szövetség (LEN) vezérkara megerősítette Budapest jogát rá, minden bizonnyal a júliusi ifi Eb látványos szervezési sikerének köszönhetően is. Most már csak a margitszigeti uszodát kell kibővíteni, a legutóbbi információk szerint e hét péntekjén hirdetik ki a közbeszerzési pályázat eredményét, megtudjuk, melyik cég a beruházó, és utána jöhet a munka. Ami a határidőt illeti, az Európa-bajnokság rajtját 2006. július 27-re teszik a dokumentumok, de az uszodának, a körülményeknek már előtte, a főpróbának szánt bajnokságra tökéletesnek kell lenniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!