Hírek

2005.08.27. 00:00

Kémcsöves terrorizmus?

Ritka kór ütötte fel a fejét Orosz-ország Volga menti megyéiben. Augusztus eleje óta 96 ember betegedett meg tularemiában, köztük 15 gyerek. Az Interfaksz hírügynökség jelentése szerint az esetek túlnyomó többségében fekélyes, gümős tüneteket tapasztaltak, két páciensnél viszont a fertőzés a torkot támadta meg.

Csák Elemér

A tularemia általában rágcsálók körében fordul elő, az ember tőlük kaphatja el, több hírforrás azonban úgy véli: jelen esetben többről van szó. A PHXNews egyenesen azt állítja, hogy biológiai fegyver került ki a térségben lévő katonai laboratóriumokból. A Global Security intézet kimutatása szerint a szovjet időkben baktériumfegyverre szakosodott üzem volt Nyizsnyij Novgorodban és Dzerdzsinszkben, Gorohovecben pedig biológiaifegyver-raktárat létesítettek. Feltehető tehát, hogy ezeknek egyikéből szivárgott ki a kórokozó, s így fertőződtek meg az ott lakó emberek. Egyes orosz sajtóorgánumok szerint az sem kizárható, hogy a baktériumokat terroristák vetették be valamilyen szándékkal.

Az érintett Volga menti megyékben korábban csak nagy ritkán fordult elő tularemia. Miután az ember a betegséget fertőzött állat csípésétől vagy harapásától kaphatja el, rendkívülinek számít a tömeges fertőzés. Azok pedig, akik kórházba kerültek, különböző helyeken laknak. A hatóságok vizsgálják a jelenség okát, s azt közölték, hogy csökkenőben van a megbetegedések száma. A jelentések megemlítik, hogy védőoltást is adnak az embereknek, de nem szólnak arról, milyen körre terjed ki a védekezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!