Hírek

2005.08.03. 06:20

Lakópark épül majd a temető helyén?

Soroksár háborog. A helyiek megkérdezése nélkül állítólag lakóparkot akarnak építeni a régi temető helyén.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="292"] Farkasfalvi József (jobbra) és Zwick József egy összetört sírkődarabot tart a kezében. Fájlalják, hogy meg sem kérdezték őket, mi legyen a temetővel.
[/caption]Földből kilátszó emberi csontok, méteresre nőtt parlagfű, illegális szeméthegyek. Mindezekkel egy helyen, Soroksár Déli temetőjében találkozhatunk. Bár 1945-ben temettek ide utoljára, még mindig sok helybelinek pihen itt családtagja, ismerőse. A terület még a XXIII. kerületi önkormányzat tulajdonában van, de már magánszemély bérli.
A bérlő megbízásából június elején munkagépek jelentek meg a botrányosan elhanyagolt régi temetőben. Az utasításban tereprendezés és szemételtakarítás szerepelt, de a lakosság határozott közbelépésének köszönhetően pár perc múlva leálltak a dózerek. Az események után az Együtt Soroksárért Egyesület tiltakozásba és aláírásgyűjtésbe kezdett.
– A temető Soroksár legmagasabb pontján van. A panoráma miatt – gyönyörű a kilátás a Dunára – egyben a legértékesebb  telek is. Tiltakozunk a kegyeletsértés miatt és követeljük, hogy az önkormányzat lakossági fórumon tájékoztasson a temető jövőjéről – mondja Farkasfalvi József, a civil szervezet elnöke.
A háztartási és építési hulladékot dózeroló gépek munkáját
a Déli temető utcai lakók állították le. Felháborítónak tartották, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek hozzátartozóik nyughelyének megbolygatásáról.
– Általános a felháborodás.
A nagymamám, a testvérem és több ismerősöm is itt fekszik. Azzal egyetértek, hogy a temetőt minél hamarabb rendbe kell tenni, de a véleményünk figyelembevételével – mondja a Reggelnek Kékesi Istvánné, aki személyesen vett részt a lakossági akcióban.
Az önkormányzat által szerkesztőségünkbe eljuttatott fax szerint a temetőt több mint húsz éve exhumálták. Így vagy azóta kerültek oda valahogy lábszár-, comb- és koponyacsontok vagy akkor maradt ki pár sír feltárása. A tény azonban tény, a csontok félig vagy egészen kilátszanak a földből. A lakóházaktól mindössze néhány tíz méterre. A helyiek szerint a tereprendezés következtében.
Lapunk „helyszíni szemléjén” megjelent számos helyi szervezet vezetője, köztük a Német Kisebbségi Önkormányzat egyik képviselője is.
– A területet mindenképpen hasznosítani kell, de úgy, hogy a környék számára legyen hasznos, és ne csak pár embernek. Szerintünk parkosítással és emlékhely felállításával lehetne orvosolni a kialakult helyzetet. Felelőtlenség és tiszteletlenség
a lakók és az utódok megkérdezése nélkül dönteni egy temető sorsáról – mondja Zwick József képviselő.
A tiltakozók eddig 170 aláírást gyűjtöttek össze, amit a napokban nyújtanak be az ügy iránt furcsa módon kevéssé érdeklődő önkormányzathoz.
– Bízunk a nyilvánosság erejében. Csak annyi a célunk, hogy ilyen esetekben kérjék ki a lakók véleményét, és azt figyelembe véve készüljön el a hasznosítási terv – mondja Farkasfalvi.
Az önkormányzat képviselője, akinél érdeklődtünk, először azzal sem volt tisztában, hogy kié a terület. További kérdéseinkre később közölte, bérbe adták, ám a bérlő nevét nem árulta el. Végül tegnap délelőtt az alpolgármester asszony személyesen kereste fel a volt temetőt. Vagy nekünk nem hitt vagy nincs tisztában a helyzettel, de legalább kilépett az irodájából.

Sem a tulajdonos, sem a bérlő nem irtja ki az allergiát okozó gyomnövényt

Bár a kényszerkaszálást engedélyező törvény már egy hónapja hatályba lépett, a Déli temető utcában embermagasságú parlagfüvek eresztettek gyökeret. Sem az önkormányzat, sem a bérlő nem tartja fontosnak, hogy kiirtsák az allergiás betegséget okozó gyomnövényt.

Lakossági értesülés szerint a temető területét hamarosan közbeszerzés útján értékesítik és lakóparkot építenek a dombra. Az alpolgármester asszony tegnapi helyszíni szemléjének köszönhetően a terület bérlőjét ismételten felszólították a régi temető rendbetételére. A soroksári önkormányzat szerint őket nem terhelte tájékoztatási kötelezettség a lakosság felé.

Vég Márton Sem a tulajdonos, sem a bérlő nem irtja ki az allergiát okozó gyomnövényt Bár a kényszerkaszálást engedélyező törvény már egy hónapja hatályba lépett, a Déli temető utcában embermagasságú parlagfüvek eresztettek gyökeret. Sem az önkormányzat, sem a bérlő nem tartja fontosnak, hogy kiirtsák az allergiás betegséget okozó gyomnövényt.

Lakossági értesülés szerint a temető területét hamarosan közbeszerzés útján értékesítik és lakóparkot építenek a dombra. Az alpolgármester asszony tegnapi helyszíni szemléjének köszönhetően a terület bérlőjét ismételten felszólították a régi temető rendbetételére. A soroksári önkormányzat szerint őket nem terhelte tájékoztatási kötelezettség a lakosság felé. Farkasfalvi József (jobbra) és Zwick József egy összetört sírkődarabot tart a kezében. Fájlalják, hogy meg sem kérdezték őket, mi legyen a temetővel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!