Hírek

2005.08.16. 00:00

Levegőben szálló vegyi anyagra vadászik a hatóság

V. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="225"] Levegőben szálló vegyi anyagra vadászik a hatóság
[/caption]Csaknem állandó bűzben kénytelenek élni a Wekerle-telep, a Határ út és a József Attila lakótelep lakói. A szagot valahonnan az Illatos úti vegyi üzemek felől fújja a szél.
Senki nem tudja, okozhat-e egészségkárosodást a levegőben lévő vegyi anyag.
A pesterzsébeti lakosok közül többen úgy értesültek, hogy klórgázt, sósavgázt, hidrogén-fluoridot és rákkeltő anyagokat bocsáthatnak ki az üzemek. Valaki arra panaszkodik, hogy megsárgulnak, összezsugorodnak a kerti növények. Más arra, hogy vérzik az orra. Sokan küzdenek tüdőproblémával, főleg az őslakosok – állítják elkeseredve a helyiek.
Az utóbbi egy évben megsokasodtak a panaszok a pesterzsébeti és a kispesti önkormányzatnál. Vélhetően azért, mert a Határ út túloldalán fekvő területen akadálytalanul juthat el a bűz a lakóövezetbe. Egyszer a XX. kerületi polgármester személyesen is kiment a helyszínre, de ő nem érzett semmit.
A Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőség nyomozni kezdett a szag után. Az Illatos út mindig büdös volt az üzemek miatt, innen is kapta a nevét. Ám ennyien soha nem panaszkodtak.
Técsei István, az ellenőrzési és kárelhárítási osztály vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy mérgező legyen a levegő. A benzolszármazékok például már akkor is érezhetők, amikor még csak az egészségügyi határérték ezredrésze van a levegőben.
A felügyelőség végigjárja az Illatos úti kisebb-nagyobb üzemeket, és keresi a szag forrását. Az biztos, hogy nem a Budapesti Vegyi Művek a ludas.
A gyár ugyanis az utóbbi években korszerűsítette berendezéseit. Onnan nem juthat ki szag. Ellenben olyan kis üzemek is működnek a környéken, amelyekről a felügyeletnek nincs is tudomása. A hatóság dolgát nagyban nehezíti, hogy egyáltalán nem tudják, mit keresnek.
A panaszok ugyanis egymástól eltérő bűzről számolnak be, és nem is mindig ugyanott érzik a lakók.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!