Hírek

2005.08.31. 00:00

Markó Béla a szekus tisztek barátja?

Baráti viszonyt ápolt az őt megfigyelő szekus tisztekkel Markó Béla román kormányfőhelyettes, az RMDSZ elnöke – állítja tegnapi számában a Cotidianul. A bukaresti napilap a szövetségi elnök megfigyelt státusát taglaló titkosszolgálati dosszié alapján állítja mindezt.

Lukács J.

A lap szerint a Román Hírszerző Szolgálat gondosan átfésülte az iratcsomót, mielőtt továbbadta volna a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottsághoz (CNSAS), legalábbis erre utal, hogy az oldalak számozása alapján több tíz oldal hiányzik. Csendes László, a CNSAS alelnöke, akit az RMDSZ delegált a testületbe, lapunk kérdésére valamennyi vádat visszautasította. „Markó Bélát két ízben is átvilágították, vele kapcsolatban mindannyiszor mindent rendben találtak” – mondta Csendes.

A Cotidianul többek között beszámol arról, hogy 1983. július 2-án a kommunista titkosrendőrség tisztje engedélyt kért feletteseitől, hogy Markó Béla segítségéhez folyamodjon. A segítség abban állt volna, hogy Markó – akkoriban a Marosvásárhelyen megjelenő Igaz Szó szerkesztője és a Román Kommunista Párt tagja – különböző információkat szolgáltasson a környezetében lévő emberekről. Egy évvel később, június 19-én Markó Béla kilencoldalas jelentést írt egy Sepsiszentgyörgyön tett látogatásáról. A jelentéshez fűzött megjegyzésben Ioan Grama szekus százados megállapítja: Markó ígéretet tett, hogy ha bármely törvényellenes cselekedetről vagy olyan dologról szerez tudomást, amely nem megfelelő közhangulathoz vezetne, azonnal értesíteni fog.

„A dokumentumok visszaigazolják azt, ami valóban történt, és elmondhatom, itt nincs semmi szégyellnivalóm. A Securitate követett, lehallgatott és minden eszközét bevetette ellenem. Nem tudom, milyen gond merülhet fel e tekintetben velem kapcsolatban, hacsak az nem, hogy egyes jól ismert securitatés címkézések szerint úgynevezett irredenta tevékenységben vettem részt” – nyilatkozta a Transindexnek Markó Béla.

A Cotidianul gyanúsnak találja, hogy attól az újságírótól, aki a Markó-dossziét kikérte, megvonták az akkreditációt. Csendes szerint ez annak a következménye, hogy a lap máskor is „helytelenül járt el”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!