Hírek

2005.08.19. 00:00

Merlininek papírrakétája van?

Két hét múlva lőné ki magát az égbe David Merlini. A szabadulóművész azonban bajban van. Kiderült: állítólagos papírrakétája miatt az RTL Klub viszszalépett a közvetítéstől.

Balaton B. – Szilágyi Á.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Merlini azt állítja: bárki megnézheti a rakétáját, hiszen nyilvános helyen van kiállítva a mutatványig
[/caption]Pedig minden jól indult. Angliából szállított, 6300 kilogrammos Scud rakéta, szakértők, kétezer méteres magasságig kilövés, tévéközvetítés és hasonlók. Mára állítólag csak ez maradt: a rakétának köze nincs a Scudhoz, csak 450 kilogramm, mindöszsze kétszáz méterig lehet kilőni, és a tévé sem közvetíti. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, miután megvonták bizalmukat Merlinitől, lapunknak elmondta: kénytelenek voltak visszalépni a mutatványtól, mert kiderült: nyilvánvaló átverésről van szó.
– Merlini egy kartonból és cserépből épített rakétával veszélyeztette volna Budapest lakosait. A szabadulóművész eredetileg úgy tájékoztatott, hogy egy Scud rakétából fog kiszabadulni annak fellövése előtt, rosszabb esetben azután. Az RTL megkérdezett egy szakértőt is, aki szerint bármit fel lehet lőni egy megfelelő hajtóművel, de hogy azután hova csapódik be az irányíthatatlan test, azt nem lehet megjósolni. Egy ilyen rakéta önmagában hiteltelenné teszi a produkciót. Nyilvánvaló hazugsághoz nem aszszisztálunk. Egy esetleg hiteltelen produkció szégyene a csatornára is rossz fényt vetett volna – mondta Kolosi. Arra a felvetésre, hogy Merlini szerint a csatorna ezzel a lépéssel gerinctelen dolgot művelt, Kolosi viszszakérdezett: – Miért, hazudni nem gerinctelenség?
Merlini korábban lapunknak úgy nyilatkozott: a mutatványa céljára kifejlesztett hajtómű segítségével tizenegy másodperc alatt éri el a kétezer méteres magasságot. Még a kilövés előtt kell kiszabadulnia a rakétából. Különben a jármű 3G gyorsulással préseli a kabin aljához. Tegnap azonban már így vélekedett:
– Nem értem az RTL Klub hozzáállását az ügyhöz. Nem
illő két héttel a produkció előtt kifarolni. Mondvacsinált indok az egész, a háttérben más áll, de erről majd később beszélek – mondta Merlini. – Bárki felhívhatja a légügyi hatóságot és megkérdezheti, van-e engedélyem. Mert van! A hajtómű egyébként még nincs is rászerelve a gépre. Illuzionista vagyok, vannak trükkök, de vajon amikor David Copperfield a kínai nagyfalon átment, azt ki ellenőrizte? A produkció az RTL Klub nélkül is megszületik – fejezte be a szabadulóművész.
Lasz Zoltán, az egyik főszponzor, az In-Kal Security ügyvezetője elmondta: bíznak Merlini produkciójának sikerében, és az összes többi támogatóval együtt kitartanak mellette.
Felmerült, hogy esetleg a konkurens kereskedelmi csatorna közvetítené a szabadulást. Loránt Gergely, a TV2 kommunikációs vezetője elmondta: sem korábban, sem most nem kereste fel David Merlini a csatornát. Egyúttal közölte, hogy náluk nem merült fel a szabadulóművész produkciójának közvetítese.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!