Hírek

2005.08.31. 00:00

Miért nem szeretik a magánosítást?

Orbán Viktor a magánosítási döntések felülvizsgálhatóságáról szólva megint belpolitikai vihart kavart. Talán ez volt a célja. Ellenlábasai kedvvel vetették bele magukat a kavarásba; a túloldalnak talán ismét jól jött néhány mondat, amelyből az elsődleges jelentésen túli tartalmat lehet kiolvasni. Holott szakmai kontextusban akár értelmes vitákhoz is vezethetne Orbán üzenete.

A szerző egyetemi tanár

Az, hogy a szabálytalan ügyleteket kormányra kerülése esetén felülvizsgáltatná; másrészt nemzetgazdasági érdekből visszavásárolna privatizált céget.

Az első tiszta ügy. Igazi ellenzéki mondat, már sokszor elhangzott. A korrupció üldözendő, a tisztátlanságokat tisztázni kell. Hivatalba jutva a tényleges felelősség terhe alatt és az aktuális ellenzék céltáblájaként a kormányok másként szoktak cselekedni. Hallottunk a horni idők gyanús tranzakcióiról (így a zsurki vodkagyárról), de Orbán Viktor idején sem nyitogattak lezárt ügyeket; Kuncze Gábor is csak célozgat 12 állami gazdaság eladásáról. A második ügy valóban vitára érdemes. Lehet-e visszacsinálni jogos privatizációs ügyletet gazdaságpolitikai alapon? És ha igen, milyen következményekkel jár az újraállamosítás? Lehet: Angliában bizony rendre előfordult, hogy a jobboldali kormány privatizált egy gyárat, azt azután a baloldali kormány államosította, amit aztán újabb kormányváltásnál ismét eladtak – de ez régebben volt. Nálunk különben is minden másként van a jobbot és a balt illetően.

De akad azért hazai példa is: amikor a magyar állam gazdasági megfontolásokból visszavásárolt autópálya-részesedést magáncégtől. Ám: költségvetésünk helyzete nem engedne meg nagymértékű kártalanításos visszaállamosítást. Továbbá az EU ugyan közvetlenül nem szól bele az állami szektor terjedelmébe, de a szigorú versenypolitikai elveknek az állami tulajdonú cégek nehezen tesznek eleget. Egy szó mint száz: nem hiszem, hogy jövő ilyenkor nagyobb lenne állami szektorunk.

Akkor miről folyik a vita? Az ellenzéki vezető üzen a privatizációt és a privatizátorokat nem kedvelő szavazópolgároknak: a ti oldalatokon állok. A kormányoldal pedig felelősségteljes pózt vesz fel – de eközben nem rest megemlíteni nagyvállalatokat, amelyeket úgymond elriaszthat a felelőtlen ellenzék visszaállamosítási fenyegetése. E cégek azonban mind új beruházásokra, s nem állami cég vételére készülnek nálunk, így sehogy sincsenek közvetlenül érintve.

Az igazi vita ott kezdődne, hogy mi a teendő a magántulajdon szélesebbé tételéért és a korrupció visszaszorításáért. Azért tehát, hogy ne legyen annyi alapja a közvélemény privatizáció-ellenességének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!