Hírek

2005.08.27. 00:00

Miért nincs megegyezés a „szabad Irakban”?

A szerző a www.kul-vilag.hu folyóirat főszerkesztője

Az új Irak a felnőttkorba lépett. Bár alkotmányt még mindig nem sikerült elfogadni, de augusztus 15-én az ország megmutatta Washingtonnak és az egész világnak, hogy itt már egy szuverén ország teszi dolgát, alakítja saját sorsát. Ekkor ugyanis a politikai érettség jeleként az alkotmányozás feladatával megbízott nemzetgyűlés a határidő lejártát követően, fittyet hányva az amerikaiak által Irakra testált ideiglenes alkotmány rendelkezésére, egyszerűen meghosszabbították saját mandátumukat. A paragrafusok szerint a határidő csúszása új választások kiírását vonja maga után, ám Bagdad új urai, a síita és kurd politikusok nem szívesen adják vissza egyszer már megszerzett hatalmukat.

Valós és igaz a lassan két hete folyó csúszás elsősorban nem nekik köszönhető, ők már hétfőre megegyeztek minden fontosabb kérdésben, megkötötték a saját kis üzleteiket az ország jövőjéről. Az alkotmány határidőre történő elfogadásának kerékkötője a szunnita közösség, amely egyelőre nehezen találja helyét az iraki politikában. Képtelen egységes pártot létrehozni, támogató bázisát ada a fegyveres ellenállóknak, kiütötte magát a januári választásokon, a mostani alkotmány-előkészítő testületben pedig csak az amerikai nyomásnak köszönhetően vehetett részt. De továbbra is követel, feltételeket szab és úgy tűnik, ha rajta múlik, ezt az alkotmányt nem fogja elfogadni.

A szunnita politikusokat az újabb háromnapos hosszabbítás során sem sikerült meggyőzni, a határidő, csütörtök lejártát követően a nemzetgyűlés további egy napot adott a maradék ellentétek áthidalására. A döntés csak lapzárta után, péntek este várható. A lassan két hete húzódó szappanoperában közben a hangulat teljesen megváltozott. Augusztus 15-én, az első határidő lejártakor még mindenki a konszenzus; a kurd, síita és szunnita közösségek együttműködésének fontosságát hirdette, és a nagy megegyezésről beszélt. Tegnap a kormánykoalícióban már felbukkantak az első türelmetlen, frusztrált hangok, amelyek arra figyelmeztettek, az új alaptörvényt a 275 fős nemzetgyűlésnek kell elfogadnia, ahol a síitáknak és a kurdoknak majdnem kétharmados többsége van, így aztán szunnita támogatással vagy anélkül, de Iraknak hétfőre alkotmánya lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!