Hírek

2005.08.31. 12:53

Miért siettek a bebalzsamozással?

Ma van nyolc esztendeje, hogy halálos baleset érte Párizsban Diana walesi hercegnőt. A tragédiát a mai napig titkok övezik.

Gyulay Zoltán

A hölgy nyolc éven át hallgatott. A világ és a rendőrség sem tárta fel, mit csinált annak a sorsfordító napnak az éjszakáján a halálos balesetet szenvedett Diana (†36) holttestével. Ma van a tragédia nyolcadik évfordulója, s a Scotland Yard ebből az alkalomból meg akarja törni a francia halottkém, Dominique Lecomte hallgatását. A főnyomozó Sir John Stevens ki kívánja hallgatni a professzor asszonyt, hogy végre kiderüljön, hogy 1997. augusztus 31-én a hajnali órákban a nagy sietség közben miért nem boncolta föl Dianát, hanem gyorsan bebalzsamozta, s ezzel minden bizonnyal több további vizsgálatot is lehetetlenné tett.

A hercegnőt hajnali két óra után öt perccel a párizsi Alma-alagútban bekövetkezett autóbalesetet követően súlyos sérülésekkel szállították a Salpetriere klinikára. Bruno Riou három perccel négy óra előtt halottnak nyilvánította. A kórboncnok Lecomte asszony ekkor került a képbe. Azonnal hozzálátott a holttest külső megszemléléséhez – ez normál is esetben első felvonása egy teljes boncolásnak, amelynek során fölnyitják a testet. Mivel azonban a környező helyiségekben az adott időpontban francia hivatalosságok és a brit nagykövetség alkalmazottai tartózkodtak, Diana földi maradványait a műtő egy kisebb mellékszobájába vitték.

Dominique Lecomte pedig haladéktalanul hozzákezdett a bebalzsamozáshoz. A patológusok rendszerint átengedik ezt a rendkívül összetett műveletet – mindenekelőtt a testnedvek pótlását egy formaldehid-keverékkel – egy jól képzett profinak. Dominique Lecomte azonban elutasította a segítséget. Jóllehet orvosként tudnia kellett, hogy a vegyszerek meghamisítják egy esetleges későbbi boncolás eredményeit, ha éppenséggel teljesen meg nem semmisítik az esetleges árulkodó jeleket.

Mohammed al-Fayed, Diana – vitatott – szeretőjének, Dodinak (†42) az apja meg van győződve, hogy a vegyszerek durva alkalmazásával el akarták tussolni, hogy a hercegnő gyermeket várt a fiától. A Scotland Yardnak két kérdése van Domique Lecomte professzorhoz. Először is: a francia hivatalosságok kényszerítették-e őt a sietségre, hogy a feltételezések szerint terhes hercegnőt minél hamarabb kivonhassák az ő ellenőrzése alól? Avagy az utasítás, hogy Dianát bebalzsamozzák és csak Londonban boncolják fel, egy brit diplomatától származik, aki ezen az éjszakán a kórházban tartózkodott?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!