Hírek

2005.08.27. 00:00

Mr. Rock and Roll táncra perdül

A magyar könnyűzenei élet legendás alakja Fenyő Miklós. Pályája 1967-ben, harmincnyolc évvel ezelőtt a Hungária együttes megalakításával kezdődött. Azóta 27 lemeze jelent meg.

Parcsami Gábor

– A Margit-szigeti koncert mindig az év kiemelt koncertjei közé tartozik – állítja Fenyő Miklós. – Erre mindig meghívok egy-két sztárvendéget, hogy még forróbb legyen a hangulat. Idén az Ős-Hungária, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar lép fel a bulin. Az Ős-Hungária 1967-es felállása: Csomós Péter, Matlakovszky Miklós, Klein László, Tóth József és jómagam. Ez nem azt jelenti, hogy újra összeállna a Hungária, csupán öt számot játszom el együtt a fiúkkal.

Mr. Rock and Roll, hiába 58 éves, még mindig kitűnően rokizik a koncerteken. – Bármilyen hihetetlen, nem kondizom, sőt még csak nem is futok rendszeresen – mondja. – A kondimat valószínűleg az örök lelkesedésemnek és a közönség szeretetének köszönhetem. Örülök, ha örömet tudok szerezni.

Fenyő gyerekkorában éveket töltött szüleivel Amerikában, ahol a nála kilenc évvel idősebb unokanővére, Julcsi vigyázott rá. Miklóst mindenhová magával vitte, így Elvis Presley első New York-i, a Madison Square Gardenben megtartott koncertjére is. Hazatérte után az Amerikát megjárt, westerncsizmás srác hamar a társaság középpontjába került. 1962-ben megalapította első zenekarát, a Sztár együttest.  1967-ben, húszévesen életre hívta a Hungáriát. A kiugrást a Ki mit tud? első helyezése hozta meg a Csavard fel a szőnyeget! című számmal. Első nagylemezük 1970-ben Koncert a Marson címmel jelent meg, amellyel az albumeladási listán az Illés és az Omega mögött, a harmadik helyen szerepeltek. Tűzveszélyes című második lemezük után a sikerek ellenére nehéz idők következtek a zenekar életében 1980-ig, amikor Fenyő egy merész húzással átalakította a zenekart. Ekkor érkezett Fekete Gyula, Novai Gábor és Dolly. A trapéznadrágot és a garbót felváltotta a kockás zakó, a pálmafás ing és a napszemüveg. Három évig sikert sikerre halmoztak, majd felbomlott a zenekar. Fenyő szólókarrierbe kezdett, 1986-ban Bodnár Attilával, Plexivel és Fruttival életre hívta a Modern Hungáriát. Az 1988-ig fennálló formációval szintén több lemezük jelent meg, majd a sztár újra szólókarrierbe kezdett.

Fenyő nevéhez fűződik Szandi felfedezése, a Cherry, a STEP és a Park zenekar menedzselése is. – Jelenleg Diána lányom és Dávid fiam kettőse izgat – árulja el. – Van egy közös daluk, amely szép reményekre jogosít fel.

Szikora Róbert, az R-GO együttes frontembere: – A koncerten nem leszek ott, de mindig nosztalgiát érzek, ha a Hungáriára gondolok – mondja. – Gyönyörű időszakát jelentik az életemnek azok az évek, amikor együtt játszottunk. Fenyő Mikit óriási tehetségnek tartom, évtizedek óta ott van a zenei élet élvonalában. Sokszor írták már róla, hogy civilben nem könnyű eset, nehéz ember. Ez igaz, viszont véleményem szerint elsősorban a művészt kell nézni, aki máshogy gondolkodik a világról, mint a többiek. Ha pedig ennek alapján ítéljük meg, nem lehet rá rosszat mondani.

Szandi, a felfedezett: – „Miklós bátyámnak” szólítom a mai napig, ő pedig engem „Szandi madárnak” – mondja. – Ő a fogadott apukám. 1989 és 1994 között, amikor együtt dolgoztunk, többet voltam vele, mint az édesapámmal. A mostani koncertjén nem leszek ott.  Az 1997-es Budapest Sportcsarnokban tartott megakoncertjén és pár éve a Margitszigeten tartott buliján léptem fel. A BS-be meglepetésként felvettem azt a pötytyös ruhámat, amelyben gyakran szerepeltem 14 évesen.

Novai Gábor basszusgitáros, szövegíró és zeneszerző: – Fordulópontot jelentettek az életemben a Hungáriában eltöltött évek – mondja. – Az együttes 1980 és 1983 között volt a legsikeresebb. Olyan nagylemezeink jelentek meg, mint a Rock and roll party és a Hotel Menthol. Ezek a dalok nemcsak a jó zenét, de egy új életérzést, a jampipik világának megszületését is jelentették. Kiválásom óta is megmaradt Mikivel a barátság, gyakran dolgozunk együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!