Hírek

2005.08.30. 00:00

Nem vonták be a rabló őrnagy fegyverét

Bár pszichiátriai kezelésre járt, mégsem vonták be az önvédelmi fegyverét annak a honvéd őrnagynak, aki pénteken bankrablásba keveredett, tudta meg lapunk honvédségi forrásból. Még pénteken délben egy 40 év körüli férfi fegyverrel kirabolt a IX. kerületi Üllői úton egy bankot.

Sz. L.

A rabló a bank közelében eldobta a biztonsági őrtől elvett parabellumot. Később a VIII. kerületi Corvin közben bukkant fel, ahol el akarta venni egy nő autóját. Ez nem sikerült neki, így gyalog menekült tovább. A rendőrök este 7 óra előtt a XI. kerületi Egér úti felüljárónál találtak rá egy autóban átlőve. Azóta kiderült, hogy a rabláshoz használt pisztollyal fejbe lőtte magát. Az ügy érdekessége, hogy a férfit egy mellkaslövés is érte. Amikor a rendőrök azonosították a bankrablót, átadták az ügyet  a katonai ügyészségnek, mivel egy honvéd őrnagyról van szó.

Megtudtuk, az őrnagy 2004. január 1-jéig a honvédség Kulturális Szolgáltató Kht.-jénél szolgált. Katona volt, de művész is, jó festőnek tartják egykori kollégái. Az átszervezésekkel a kht.-nak is bealkonyult, az őrnagyot rendelkezési állományba helyezték a Személyügyi Főcsoportfőnökségen. Néhány hónapja új munkahelyére vezényelték, ahol szintén művészeti területen dolgozott volna. Közben azonban betegállományba került. A Honvéd Kórház pszichiátriáján ambuláns kezelést kapott. Már a rehabilitációjára készült, ám parancsnoka személyiségi okok miatt nem tudhatta, milyen betegséggel van betegállományban. Így az önvédelmi fegyverét sem vonták be. Állapota továbbra is válságos.

Jogszabály-módosítás

Belső vizsgálat indult a HM-nél az ügy miatt. A közigazgatási államtitkár egyben utasította a jogászokat, hogy dolgozzák ki a vonatkozó jogszabály módosítására vonatkozó indítványt. A fegyvertörvény ugyanis joghézagosnak bizonyult. Nincs lehetőség arra, hogy például egészségügyi okból ideiglenesen visszavonják azt. Ma ugyanis például egy katona esetében az engedély visszavonása egyben fegyveres szolgálatra vonatkozó alkalmatlanságának kimondását is jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!