Hírek

2005.08.06. 00:00

Nyáron kihalt, télen túlzsúfolt

Soho London, B7, Piaf – lehet válogatni a belvárosi utcában. Kávéházakból is bőséges a kínálat. Nyaranta mégis kong az ürességtől az utca.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="146"] Nyáron nincs szezonja a Nagymező utcai szórakozóhelyeknek. A Sohoban is csak lézengenek az emberek.
[/caption]Szombat este van, mégis kihalt a környék. Emlékszem, télen majdnem fél órát vártunk a csontig hatoló hidegben, hogy bejussunk. Csak akkor engedték be nyolc fős társaságunkat a szűk kis Soho Londonba, amikor egy hasonló méretű embercsoport – másik bázist választva magának – elhagyta a terepet.
Azután újabb elvesztegetett tízpercek a ruhatár előtt, hogy végül lejussunk a szardíniás doboz nagyságú pinceklubba. Ahol szinte kizárólag az „egyet jobbra, egyet balra” lépéskombináció kivitelezhető. A tömeg ennek ellenére kiválóan szórakozott, és elsősorban a helyszűke miatt sűrűn szövődtek új, vélhetően tiszavirág életű párkapcsolatok.
Most szinte csak lézengnek az emberek az angol mulatókultúrát idéző klubban. Üres a tonettszékek többsége, a hatalmas bárpultnál sem kell könyörögnünk az italunkért. Gyorsan lelepleződik a titok: most nincs szezonja a helynek. Ahogy az egész Nagymező utcának sem.
– Azóta van ilyen pangás, hogy a Hajógyári szigeten kinyitott tizenöt szórakozóhely – fejtegeti Kálmán Balázs egy Mohitóval a kezében – Pedig ez az egyik legjobb hely a Belvárosban. Retró a zene. Funky, latin, pop a 80-as, 90-es évekből. Jó kis rázós zenék! Normálisak az emberek, nincs klikkesedés. És a tulajok is benne vannak a buliban. Szombat esténként a pultosok az asztal tetején állva locsolják az emberek szájába a piát. No nem ilyeneket! – kortyol bele a mentás koktélba.
Pár méterrel távolabb újabb kihalt klub, a B7 várja hiába a vendégeket. A magát a belváros legnagyobb klubjaként aposztrofáló diszkó szintén nem a néptelenségéről híres, de a nyitott szórakozóhelyekkel nyáron ez sem tudja felvenni a versenyt.
– Sorban állás, angol turisták, népszerű slágerzenék, sztárok. Röviden ennyi a B7 – összegzi véleményét Kiss Alexandra flitterektől csillogó haspólóban és mindent a szemnek szoknyában a bárpultnál üldögélve. – Láttam már itt Nacsa Olivért és a Bon Bon énekesét is. Tudod, a rövid hajút! – próbálja rám hárítani a gondolkodást a még csak nem is szőke hajú lány.
 – De szeretem, mert itt legalább nem kell nyomorogni, mint a Sohoban vagy a Piafban.
A Piaf, ami szintén neonnal hívja fel magára a figyelmet, egyesek szerint egyfajta művészdiszkó. Híres és hírhedt emberek találkahelye. Egy apró, zárt körű klub, szintén a föld alatt. Ahol a belépőjegy árát „le lehet vásárolni”. Itt kicsit több emberbe is botlunk, sokan közülük törzsvendégek.
– Időnként ide járunk a kollégákkal, bár én nem rajongok érte – ül le mellém Lukóczki Gábor, az RTL Klub riportere. – A Sohoval és ezzel a hellyel is az a baj, hogy a pincében van. Ezért fülledt, nincs levegő, viszont annál nagyobb a füst. Iszonyúan büdösek a ruháim egy itt töltött este után. Most nyaraltam Lamangán, ahol pezsgő éjszakai élet van. Össze sem lehet hasonlítani az itteni viszonyokkal. Ott nyitottak, tágasak a szórakozóhelyek. Kedvesek az emberek, még a biztonsági őrök is. És mindannyian beszélnek angolul! Hol hallasz ilyet Budapesten? Az az igazság, hogy a fővárosban már lehetetlen jó helyet találni – mondja a húszas évei derekán járó televíziós, majd egy az Rtl-ről ismert szőkeség oldalán továbbáll. A C7-be megyünk! Ott legalább jó a légkondi, búcsúzik.
A zenés-táncos helyek után   a Mai Manó Ház Kávézóban pihenünk meg, majd a Komédiásban fejezzük be az estét. Előbbit a fiatalos, beszélgetős helyre vágyóknak szánták, utóbbit a francia elegancia kedvelőinek találták ki. Buli előtt és után is bátran kipróbálhatók.

Sétálóutcává alakítanák a Pesti Broadway-t

A VI. kerületi önkormányzat sétálóutcává szeretné alakítani a Nagymező utcát. A területet közparkosítanák a Király utcáig, és visszaadnák a környék régi hangulatát.

A főváros akkor támogatja az ötletet, ha a Nagymező utca alá megépül a tervezett mélygarázs. A beruházónak a parkoló mellett vissza kell állítania eredeti állapotába a kilencszázas években épült műemlék jellegű illemhelyet.

A főváros akkor támogatja az ötletet, ha a Nagymező utca alá megépül a tervezett mélygarázs. A beruházónak a parkoló mellett vissza kell állítania eredeti állapotába a kilencszázas években épült műemlék jellegű illemhelyet. Nyáron nincs szezonja a Nagymező utcai szórakozóhelyeknek. A Sohoban is csak lézengenek az emberek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!