Hírek

2005.08.27. 00:00

Óriáspanda-ikrek születtek Kínában

Óriáspanda-ikrek születtek a japán Vakajama állam egyik állatkertjében. Mej Mej, a tízéves anyapanda először egy 180 grammos „kislánynak” adott életet. A bébit pár órával később egy hím panda követte, amelyik sajnos csak néhány órával élte túl születését. Az életben maradt kicsinek még nincs neve, de gondozói hamarosan kiválasztják a pandalányhoz illőt.

Simon Krisztián

Az eset azért érdekes, mert az óriáspanda fogságban csak nagyon nehezen szaporodik. A nőstények ugyanis csupán rövid ideig képesek megtermékenyülni, és természetes lakóhelyüktől távol, állatkertben nagyon nehezen tudják felkelteni a hímpandák férfiúi érdeklődését. Alig másfél hónappal ezelőtt egyébként egy kínai rezervátumban születtek ikerpandák, amelyek életben is maradtak. A tudósok évek óta fogságban élő nőstények mesterséges megtermékenyítésével próbálják megőrizni a rendkívül veszélyeztetett fajt, de az utóbbi időben már a klónozás lehetőségét is felvetették ennek érdekében.

Az állatoknak azonban nemcsak a szaporodással vannak gondjaik, hanem az élelem beszerzésével is. Az előjelzések arra utalnak, hogy az állatok hamarosan alig találnak majd betevő falatot maguknak. A nagy pandák legfőbb élelme a bambusz. Egy kifejlett állat naponta akár 35 kilogrammot is elfogyaszt a tápanyagban szegény növény szárából és leveléből. Ha a bambusz elhervadt vagy elvirágzott, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a pandák, és súlyos veszteség éri a mindössze 1600 tagot számláló, szabadban élő pandaközösséget. Márpedig az ENSZ jelentése szerint az 1200 ismert bambuszfaj felét a kihalás veszélye fenyegeti.

A WWF (Vadvédelmi Világalap) nemzetközi természetvédő szervezet kabalájának választotta a kihalással fenyegetett medvefajt. Az egykor Kína, Burma és Vietnam területén elterjedt pandák mára már csak Kína egyes hegyvidékein élnek, két-három ezer méteres magasságban. Az övezet nagy része természetvédelmi terület, de sok állat kívül rekedt e helyről. A WWF idén áprilisban aggályainak adott hangot, mivel Szecsuán környékén nagyon kevés bambusz rügyezett, és így a veszélyeztetett állatok élelem nélkül maradhattak volna. A hatóságok felkészültek rá, hogy az állatokat szükség esetén a közeli bambuszrezervátumokba menekítsék. Emlékezetes, hogy hasonló eset 1980-ban a pandaállomány negyedének elpusztulásához vezetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!