Hírek

2005.08.23. 00:00

Özönvíz és tűz Európában

Európa nagy részén ítéletidő tombol, a szélsőséges időjárás számos emberáldozatot is követelt. Közben Portugáliában tovább pusztít a nehezen megfékezhető tűzvész.

Gyulay Zoltán

Tizenhatra nőtt a halálos áldozatok száma a szélsőséges időjárás és az áradások következtében Romániában. Az ország 31 megyéjében pusztít az ítéletidő, 20 megyében súlyosak a károk. 517 településről több mint 1400 embert telepítettek ki, sok helyen nincs áram. A lezúduló víz 207 házat teljesen tönkretett, az elárasztott háztáji gazdaságok száma megközelíti a húszezret, ugyanakkor 37500 hektár termőföldet is ellepett a víz. A halottak között két gyermek is van, ugyanennyi az eltűntek száma. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett vízszint csak napok múltán kezd el süllyedni.
A svájci Luzern kantonban földcsuszamlások követeltek emberéletet. Két tűzoltót a tartósan magas vízállás miatt elrendelt kiürítések következtében érte a halál. Az alpesi ország középső részén több kantonban is drámaivá nőtt a heves esőzések következtében a vízszint. Az ausztriai Stájerországban a Mura kilépett a medréből, és elsodort egy házat, megölve a benne tartózkodó ötvenéves asszonyt.
A vihar és a jégeső Spanyolországban is áradásokhoz vezetett. Mallorcán hosszú útszakaszok kerültek víz alá. Palmán és Palmanován közlekedési káosz alakult ki az elsüllyedt autók miatt, üzleteket és kávézókat sodort el az ár. A Costa Braván, Geronában a jégeső leszakította egy bevásárlóközpont tetejét.
Törökországban hét halálos áldozata van az áradás miatt bekövetkezett földcsuszamlásoknak. A fekete-tengeri Rize provinciában, a török partvidék északkeleti részén négy falusi lakost ástak ki a sár alól. Az áldozatok háziállataikat akarták megvédeni, amikor a tragédia bekövetkezett. A közép-törökországi Yozgat tartományban a földmunkások sátra vált az időjárás martalékává, egy asszony és két gyermek megfulladt.
Miközben Európa nagy része az égi áldás miatt szenved, Portugáliában változatlanul minden idők legnagyobb tűzvésze tombol. Lisszabon segítséget – főként tűzoltórepülőket – kért az Európai Uniótól, emellett kétezer ember segédkezésére is szükség lenne a lángok elleni küzdelemben. A tizennyolc közigazgatási körzetből tizenkettőben összesen háromezerhatszáz tűzoltó vette fel a harcot a negyvenkilenc óriástűzzel, amelyek az ország középső vidékén több falut is fenyegetnek. A helyzetet súlyosbítja a rendkívül száraz időjárás és az időnként hevessé váló szél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!