Hírek

2005.08.31. 00:00

Panaszt emelnek a törökbálinti petárdaügyben

Az egy év leteltével hivatalosan is meghosszabbította a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a törökbálinti robbanássorozat ügyében, értesült lapunk a gyanúsítottak védőjétől.

Sz. L.

Bartha József ügyvéd elmondta: a határozatot megpanaszolják, hiszen elfogadhatatlan számukra, hogy a nyomozó hatóság több mint egy éve nem tudja megválaszolni, pontosan mi is okozta a tragédiát. Ismert, tavaly augusztus 5-én az első szakértői vélemény szerint katonai robbanóanyag indította be a Pyro-Technic Kft. törökbálinti depójában az ötven- tonnányi pirotechnikai eszközt. A robbanássorozatban életét vesztette a cég három dolgozója. A nyomozók robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsították meg a cég négy vezetőjét, akik szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak szerint érthetetlen, hogy nem tudták megállapítani, miért és mitől is robbant fel a raktár.

Szerintük csak egyetlen magyarázat van a történtekre: a merénylet. A rendőrség azonban ezt a lehetőséget már a robbanás hetében kizárta, és azóta is következetesen cáfolja még a lehetőségét is. A nyomozást azonban nem tudják befejezni. Többek között éppen az a szakértő, a vegyész nem készült el a szakvéleményével, aki meg tudná mondani, hogy mi is robbant. A rendőrség még a tragédia utáni napokban közzétette: a telepen illegálisan tárolt nagy mennyiségű feketelőpor robbant fel. A gyanúsítottak szerint azonban nem volt ilyen a helyszínen, ellenben az általuk felkért független szakértő szerint egyértelműen katonai robbanóanyag indította el a folyamatot. Amit egyébként az első napokban készült hivatalos elsődleges, szakértői vélemény is kimondott.

Két év a vizsgálatra

A büntetőeljárásról szóló törvény előírja, hogy a büntetőügy nyomozását két éven belül be kell fejezni. Vagy vádemeléssel, vagy megszüntetéssel. Ezt figyelembe véve a Pest megyei nyomozóknak szeptember 5-től számítva van még tizenegy hónapjuk a vizsgálatra. A vizsgálat lezártáig azonban a károsultak egy fillért sem fognak látni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!