Hírek

2005.08.16. 00:00

Patinás budai bevezető

Az üzletek fele Bartók, másik része Gellért nevét viseli a Bartók Béla út belső részén. Az úttest, a fák, a parkoló autóknak kialakított helyek a három évvel ezelőtti felújítást dicsérik.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="140"] A Bartók Béla út elején álló, sok vitát kiváltott Forrásház mára beilleszkedett a városképbe
[/caption]Nem sétálgatnak errefelé turisták, inkább a Gellért Szálló előtt bámészkodnak. Percenként új villamos érkezik a Gellért térre. Ami ennek ellenére zsúfolásig telített a hat irányba siető emberekkel. Pedig jó itt körülnézni, érződik, hogy a közelmúltban törődtek a környékkel. Három évvel ezelőtt újították fel a Bartók Béla út belső szakaszát, de még minden vadonatúj színben tetszeleg. Még éles fekete színű az út burkolata, még jól látszódnak a felfestések. Hol vannak már az agyongyötört kockakövek, a töredezett szegélyek? Tartós aszfalt került a helyükre, a járdákra pedig öntött kő. A villamossíneket elegáns gömbsüvegsor választja el egymástól, a járdát hegyes, zöld oszlopok szegélyezik. Az autók békésen várakoznak gazdáikra a méretre szabott parkolókban. Így kívülről, gondtalan járókelőként vonzó világ. Akik benne vannak, kicsit másképp látják.
– Elégedettek vagyunk a felújítással, de nem maradéktalanul. Csendesebben haladnak a villamosok, de még így is csukott ablakok mellett alszunk – hajol közelebb Pándi Béláné (45), hogy túlharsogja az egymás után araszoló piros és zöld jelzésű hetes buszokat, a mellettük suhanó 47-est, és a négy sávban mozgó személy- és kisteherautókat.
Az is rontja az összképet, hogy hiába készült sok parkoló az út szélén, mégis sokan másodiknak beállva akadályozzák a forgalmat. Rendőr persze éppen akkor nincs a környéken.
– Ezt nem lehet megszokni, megszökni viszont nem tudunk. Évtizedek óta itt élünk, minden közel van. Gondolunk egyet, és leugrunk a Gellértbe fürdeni vagy a Rudasba. Ha éppen nem újítgatják. Arról inkább nem is beszélek, hogy háromszor körbe-körbe járok a környező utcákban, mire végre le tudok parkolni. De erről szinte minden fővárosi panaszkodhatna. Pesti vagy budai, mindegy! – legyint a csomagokkal megrakodott nő, és befordul a Mészöly utcába.
Gárdonyi Géza szobra néz velünk szembe, nem határozottan, inkább csak úgy megbújva a magas házak árnyékában. Szép lett a tér, virágos, tiszta. Már csak rossz emlék korábbi elhanyagoltsága. Egy padon idős kezek etetik a galambokat, a másikon fiatalok sustorognak.
– Idén biztosan nem nyílik meg itt semmi! – jelenti ki határozottan Stájer Balázs (21), néhány pillanatra elszakadva hasonló korú társától. – Csak a firkák és a szórólapok gyűlnek a kirakatain. Pedig jól el lehetne itt kávézgatni vagy eszegetni egy kellemes, árnyas teraszon! Az újbudai önkormányzat előbb novemberre, legutóbb tavaszra ígérte a régi-új Hadik kávéház átadását. Karinthy Frigyes egykori törzshelyét az eredeti külső-belső rekonstruálásával tervezik újra megnyitni.
Nem ez  az egyetlen nevezetes hely a Bartók Béla úton, itt van
a Figaro bűvészbolt is 1969-ből. A házfalakon díszelgő táblák hűen őrzik több neves ember, így Bárczi Gusztáv gyógypedagógus, az 56-os körtéri harcosok, a jelenlegi Katonai Felderítő Hivatal épületében egykor raboskodók emlékét. Hogy néhány percnyi séta után mindezt elfeledtesse a folyton nyüzsgő, szeretett-gyűlölt Móricz Zsigmond körtér.

Átlósként indult

A Bartók Béla út Buda déli részének egyik legforgalmasabb közlekedési útvonala. Kiépítése a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tervei alapján

az 1880-as években kezdődött.

A főváros vezetése 1920-ban a Dunától a Móricz Zsigmond térig érő Fehérvári út elejét, továbbá az innen a Kelenföldi pályaudvarig futó Átlós utat egybekapcsolta és Horthy Miklós kormányzóról nevezte el. Ám ez nem bizonyult hosszú életűnek, hisz huszonöt évvel később már a nagy magyar zeneszerző neve került a táblákra.

a három évvel ezelőtti felújítást dicsérik. Tóth Tímea Átlósként indult A Bartók Béla út Buda déli részének egyik legforgalmasabb közlekedési útvonala. Kiépítése a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tervei alapján

az 1880-as években kezdődött.

A főváros vezetése 1920-ban a Dunától a Móricz Zsigmond térig érő Fehérvári út elejét, továbbá az innen a Kelenföldi pályaudvarig futó Átlós utat egybekapcsolta és Horthy Miklós kormányzóról nevezte el. Ám ez nem bizonyult hosszú életűnek, hisz huszonöt évvel később már a nagy magyar zeneszerző neve került a táblákra. A Bartók Béla út elején álló, sok vitát kiváltott Forrásház mára beilleszkedett a városképbe -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!