Hírek

2005.08.02. 00:00

Pénz, sofőr és autó is jár Mádl Ferencnek

Napok óta tart az átadás-átvétel a köztársasági elnöki hivatalban. Sólyom László, az augusztus 5-én hivatalba lépő új államfő lassan beköltözik a Sándor-palotába.

Szakács Árpád

Közben tervezik Mádl Ferenc Béla király úti rezidenciából való elköltöztetését is: várhatóan szeptember 1-jétől lakik abban a budapesti, II. kerületi, 160 négyzetméteres ingatlanban, amelyet még ősszel vásárolt az elnöki hivatal 126 millió forintért. A ház egész életében megilleti az államfőt, később esetleges özvegye jogosult a használatára, végül visszaszáll az államra. Törvény szabályozza a lakás méretét: e szerint minimum háromszobás ingatlant kell venni, a vételár pedig az államfői hivatal költségvetését terheli. Egyébként a 2000-ben „nyugdíjba” vonuló Göncz Árpád jobban járt Mádl Ferencnél: a Vérhalom téren egy nagyobb villába költözhetett, amelynek értéke becslések szerint eléri az egymilliárd forintot. Ezért az államnak nem kellett fizetnie, mivel a belügyi tárca egyik ingatlana volt az épület.

Ezenkívül az államfő további juttatásokat is kap. Mádl Ferencet négy esztendőn keresztül évi harmincezer kilométeres keretig személyes gépkocsihasználat is megilleti. A megfelelő színvonalú járművet a rendőrség biztosítja számára. Ezenkívül két évig kétfős személyes titkárság intézheti a közjogi méltóság ügyeit. Ennek költségvetését is az államfői hivatal biztosítja. Nem elhanyagoltató annak a juttatásnak a mértéke sem, amely ezentúl havonta jár az államfőnek. A törvény szerint ugyanis a volt köztársasági elnököt élete végéig a mindenkori államfő tiszteletdíjának meg-felelő mértékű pénz illeti meg. Ez jelenleg körülbelül havi bruttó 1,4 millió forintot jelent. Amennyiben az államfő nyugdíjban részesül, a juttatás és a nyugellátás együttes havi összege nem haladhatja meg a mindenkori elnök havi tiszteletdíját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!