Hírek

2005.08.05. 06:06

Szakértők vitája várható a perben

Szemán László

Ma egy éve robbant fel és semmisült meg Törökbálinton a Pyro-Technic Kft. raktára. A cég munkatársai – S. Gábor, B.Gábor és B. László – életüket vesztették. Halálukat a rendőrség által felkért szakértők szerint a detonációsorozat okozta. A Pyro-Technic robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsított négy, különböző szintű vezetője nevében két ügyvéd bizonyítási indítványt tett idén június 21-én
a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon.
A terheltek ugyanis az addig részükre átadott szakértői anyagokból megállapították, hogy a három áldozat közül kettőnél biztosan nem végeztették el az úgynevezett CO-vizsgálatot. Sőt, azt a rendőrség egyáltalán nem is kérte. Ezzel a vizsgálattal állapítható meg, hogy az áldozatok élve vagy már holtan szenvedték-e el a robbanássorozatot.
A kérdés eldöntése a védelem szempontjából rendkívül fontos, hiszen a gyanúsítottakban más információk miatt felmerült egy merénylet lehetősége.
A június 21-i felvetésüket már június 30-án megválaszolta az igazságügyi orvos szakértő. A válasz gyorsasága, tudván, hogy
a vegyész szakértő végleges szakvéleménye egy év után sincs kész, legalábbis meglepő. Bár információnk szerint az orvos szakértő az alapszakvéleményt is határidőn belül készítette el. A lapunk birtokában lévő június 30-i véleményből kitűnik, hogy a rendőrség valóban nem kérte a CO-vizsgálatot. Az igazságügyi orvos szakértő ennek ellenére az egyik áldozat,
S. Gábor esetében elvégeztette azt. S. holttestét a robbanási központtól mintegy száz méterre találták meg. Ő volt az, akiről tegnap megírtuk, hogy továbbra is tisztázatlannak tűnnek halálának körülményei. Róla az orvos szakértő megállapította, hogy a robbanástól keletkezett sérüléseit még élve szenvedte el.
Az orvos szakértői iratból az is kiderül, hogy B. László teste anynyira összeégett, hogy nem tudtak vért nyerni tőle a CO-vizsgálathoz. B. Gábor pedig nagy valószínűséggel az első robbanás középpontjában volt, és teste százméteres körzetben szétszóródott. A rendőrségtől független szakértők szerint ő pontosan a gócpontban állt, ült vagy feküdt. Maradványai ugyanis 270 fokos körben szóródtak szét.
Holttestét és B. László holttestét végül csak DNS-vizsgálattal tudták azonosítani. A CO-vizsgálat elmaradása ellenére az orvos szakértő azt mondja ki: nagy valószínűséggel éltek a detonáció-sorozat kezdetekor. Ezzel tulajdonképpen a merénylet verziót cáfolja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!