Hírek

2005.08.05. 00:00

Sztárcsapat lett a Loki

Nagyszerű játékkal, csodálatos estét szerzett a futball híveinek a magyar bajnok szerdán Splitben.

Lázár Lajos

Olyan eredményt ért el a Bajnokok Ligájában a DVSC a horvát bajnok Hajduk Split ellen, amire senki sem számított. A sorsolás elkészültekor a szakma ötven-ötven százalékos esélyt a-dott a csapatoknak a továbbjutásra, majd az első összecsapáson elért magabiztos Loki győzelem az arányt megváltoztatta. A többség már a magyar bajnok továbbjutására voksolt, ami akár egy szoros vereséggel is elérhető lett volna. Ha netán valaki azt mondja a visszavágó előtt, hogy a Debrecen a Poljud-stadionban átgázol ellenfelén, és 5–0-ra veri a Hajdukot, azt vélhetően háborodott elméjűnek titulálják. Nos, szerda este bekövetkezett a csoda, ilyen különbségű sikert komoly csapat ellen még nem ért el magyar együttes az európai kupákban.

– A csapat azt játszotta, amit megbeszéltünk – nyilatkozta a mérkőzést követően Supka Attila edző. – A három–nullás előny birtokában nem akartunk csak védekezni. Halmosi gyors találata aztán megadta az alaphangot, és az történhetett a pályán, amit mi akartunk. A Hajduk elleni nagyszerű siker ellenére a földön kell maradnunk, ez a legfontosabb. Nagy az öröm, de most már minden gondolatunkat a keddi, Manchester elleni találkozó köti le.

A Hajduk szakvezetője nem fukarkodott az ellenfél elismerésével. Miroslav Blazevic a sorsolás után azt fájlalta, hogy nem kaptak elég erős ellenfelet, mert a Debrecen nem közönségcsalogató csapat. Biztos volt a továbbjutásban, még a nehéznek ígérkező visszavágó előtt is arról beszélt, hogy ledolgozható a hátrány. A null–öt után már megváltozott a véleménye, így nyilatkozott: – A Debrecen igazi európai sztárcsapattá nőtte ki magát. Az első percben bekapott gól eldöntött mindent. Megbénította játékosaimat, csak futottunk az eredmény után, ami hazai pályán nem szerencsés. Szerintem a Debrecen a Manchester ellen sem vall majd szégyent. Ebbe egy tisztes vereség is belefér, hiszen az angol csapatnak élet-halál kérdése, hogy a főtáblára kerüljön.

Elmondta véleményét Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere is. A világhírű szakember azt nyilatkozta, hogy a 8–0-ás összesítés nagyon meggyőző eredmény, ezért első lépésként kiegyezne azzal, ha otthon nem kapnának gólt a magyar csapattól, 1–0-lal vagy 2–0-lal már elégedett lenne. A menedzser abban bízik, hogy egy ilyen előnyt fegyelmezett védekezéssel már megőrizne csapata a visszavágón.

A bravúros továbbjutás a Bajnokok Ligájában megváltoztatta a DVSC hazai programját. Elmarad a Kaposvár elleni, szombatra kiírt bajnoki mérkőzés, az új időpontot a hajdúsági gárda nemzetközi kupaszereplésének függvényében jelöli majd ki a liga. Az is eldőlt, hogy a bajnokság harmadik fordulójában nem augusztus 21-én, hanem augusztus 20-án, szombaton fogadja a Debrecen az MTK együttesét. A Manchester United elleni első mérkőzés augusztus 9-én lesz, míg a visszavágó időpontja augusztus 24. Ha sikerrel venné a következő akadályt a DVSC, akkor felkerülne a BL főtáblájára, ahol nyolc négyes csoportban folytatódik a küzdelem. Ez azt jelentené, hogy legkevesebb hat mérkőzés várna a Lokira a BL-ben. Ha alulmarad a Debrecen az angol csapattal szemben, akkor az UEFA-kupa csoportkörében játszhat tovább.

A Puskás Ferenc Stadionban 24-én lesz a visszavágó

Már a Hajduk Split elleni második mérkőzés előtt fax érkezett Debrecenbe az UEFA-tól, hogy továbbjutás esetén nem fogadhatják az Oláh Gábor utcai sporttelepen a Manchester csapatát, a pálya nem alkalmas a mérkőzés megrendezésére. „Eldőlt, hogy a visszavágó színhelye a Puskás Ferenc Stadion lesz – nyilatkozta Szilágyi Sándor, a DVSC ügyvezető igazgatója. – A mérkőzés augusztus huszonnegyedikén, este háromnegyed kilenckor kezdődik majd. Egyébként az európai szövetség képviselője körültekintően felmérte a debreceni stadion hiányosságait, az UEFA illetékesei döntenek majd arról, mit, hogyan kell pótolnunk ahhoz, hogy a későbbi kupamecscseinket ismét hazai környezetben játszhassuk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!