Hírek

2005.08.22. 06:40

Titokzatos légszennyezés volt Csepelen?

Tóth Tímea

Porlepellel borított autók, sötétszürke kerti bútorok, piszkos és pöttyös házfalak. Ez a látvány fogadta július 14-én a csepeli Bajáki Ferenc utcai házakból kilépő lakókat. A Levegő Munkacsoport szakértői azt állítják, a Csepel Metall Vasöntöde Kft. felelős a szennyezésért. A helyiek is a kohászatra gyanakodnak. Levelet írtak a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, valamint a XXI. kerületi önkormányzatnak, amelyben a történtek kivizsgálását és az üzem bezárását kezdeményezik. Több mint ötvenen szignálták a beadványt.
A felügyelőség azonban nem talált kifogásolnivalót a cég tevékenységében. A panaszosoknak írt válaszában azt írta, hogy háromszázmillió forintos technológiai és környezetvédelmi beruházást hajtott végre az öntöde a múlt évben. Ennek köszönhetően felére csökkent például az öntőhomok felhasználásából adódó légszennyezés. Legutóbb tavaly decemberben mérték a szennyezés mértékét a leginkább indokolt helyen. Azt tapasztalták, hogy a cég szennyezőanyag-kibocsátása nem éri el a megengedett határérték három százalékát sem. Hozzáteszik: a cég vezetője azt állítja, hogy a jelzett időpontban nem volt katasztrófa-esemény. Ezért a felügyelet lezárta a vizsgálatot.
A Levegő Munkacsoport most jobb híján a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez fordult. Arra kérték Persányi Miklóst, vizsgálja ki a mostani esetet és a közelmúltban történt hasonló légszennyezéseket. A civil szervezet szerint egyre több olyan környezetszennyezés történik (Dorog, budapesti Illatos út), amelyeknél egyértelmű a jogszabálysértés és az elkövető személye is ismert. A Levegő Munkacsoport kifogásolja, hogy a környezetvédelmi hatóságok akár több száz vagy ezer tanú és károsult bejelentése ellenére a szennyező ártatlanságát állapítják meg. A miniszter még nem válaszolt a megkeresésre.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!