Hírek

2005.08.18. 00:00

Választ várnak Polt Pétertől

Tibay G.

A pártok egy része aggályosnak tartja a Kulcsár Attila ügyészi kihallgatásán történteket: a Fidesz szerint azonban a szocialista pártnak elsősorban saját soraiban kellene a kérdéseket tisztáznia, és nem a legfőbb ügyészhez fordulnia. Tegnap Kovács László MSZP-s honatya bejelentette: írásban kér választ Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy a Kulcsár Attila kihallgatásáról készült, a Magyar Televízió által bemutatott ügyészségi felvétel megfelel-e a büntetőeljárási szabályoknak. Kovács választ vár Polt Pétertől arra, vajon a látottak hogyan befolyásolják az ügyészség társadalmi megítélését, illetve tesz-e intézkedéseket  a legfőbb ügyész. A képviselő leszögezte: nagyon nagy baj lehet a jogállamisággal, ha az igazságszolgáltatás szereplőibe vetett közbizalom meginog.
Szekeres Imre, az MSZP alelnöke úgy nyilatkozott: egyetért Dávid Ibolya MDF-elnök kijelentésével, amely szerint nem jó, ha bármely igazságszolgáltatási szerv politikai kötődésekkel bír.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a videoszalagon látottak arra utalnak, hogy előzetes koncepció szerint zajlott az ügyészségi kihallgatás. Erre elsősorban a kihallgatás hangulata, a jegyzőkönyvbe diktálások, „sugalmazott megállapítások” engednek következtetni.
A Fidesz ugyanakkor „visszataszítónak” értékelte a szocialisták által tanúsított magatartást: Demeter Ervin, a párt képviselője szerint a szocialistáknak nem az ügyészséget kellene kérdezniük a brókerbotránnyal kapcsolatban, hanem a saját soraikban kellene a kérdéseket tisztázniuk. A honatya szerint ugyanis kiderült, hogy a bankbotránynak jelentős MSZP-s szálai vannak, ezért „furcsa és visszataszító” az ügyészséget faggatni. Kijelentette: az ügyészségnek a törvényeknek, és nem a szocialisták elvárásainak kell megfelelnie.
A távirati irodának Lövétei István közigazgatási jogász  úgy fogalmazott: szigorúbb feltételekre lenne szükség a legfőbb ügyész kiválasztása során. Az államszervezet több pontján öszszekeverednek a politikai és szakmai szempontok.
Lapunk megpróbálta elérni Ihász Sándor fővárosi főügyészt, aki korábban ügyészként Kulcsár Attila kihallgatását végezte, de ő a szabadságát tölti. 

Tibay G. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!