Hírek

2005.08.25. 06:27

Vizsgálják az életveszélyes légtérhelyzetet

F. K.

Hivatalos vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy milyen tényezők játszottak közre abban, hogy augusztus 20-án két külföldi légitársaság gépe csak hajszál híján kerülte el az ütközést a magyar légtérben. A vizsgálatot folytató Polgári Légügyi Hatóság képviselője lapunknak elmondta, jelenleg is több szálon folynak a kutatások. „Megkérdezzük a légitársaságokat, hogy a gépek biztonsági berendezései az előírások szerint jelezték-e az ütközés lehetőségét, ellenőrizzük a radarképet és az irányítók, valamint a pilóták közti rádióforgalom jegyzőkönyvét” – közölte Bajkó Erika.

„Egyértelműen a május 12-től megváltoztatott légtérszerkezet, valamint a légi irányítás túlterheltsége okozta az incidenst” – állítja Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének képviselője, a Jobbik politikusa. Metes György szerint az új rendszer több figyelmet követel a dolgozóktól, akik amúgy is létszámhiánnyal küzdenek. „Túl kevesen vannak, mintegy 30 százalékkal több légi irányítóra lenne szükség” – mondta el lapunknak a képviselő. Kiemelte, csak 2004-ben mintegy 30 százalékkal nőtt a forgalom az ország légterében, és 2005-ben még ennél is nagyobb volt a növekedés, ugyanakkor a légi irányítók száma kevesebb mint tavaly.

A Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat tagadja, hogy a légi irányítás létszámgondokkal küzdene, valamint azt is, hogy az új légtérrendszer nem felelne meg a biztonsági követelményeknek. Szerintük az új rendszer pontosan arra szolgál, hogy a légi irányítók képesek legyenek megbírkózni a megnövekedett forgalommal. Képviselőjük elismerte, a légi irányítók létszámát nem növelték, valamint a nyári csúcsidőszak miatt az is előfordulhatott, hogy többen nem vehették ki szabadságukat. Kiemelték, hogy egyedül 2004-ben több mint 350 ezer repülőgép vette igénybe az ország légterét és tíznél is kevesebb volt a veszélyes helyzetek száma, tragédia pedig nem történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!