Hírek

2005.08.05. 00:00

Vonattender: folytatódik a 130 milliárdos vicc

B. M.

Paragrafusvonatok fognak gördülni jövő márciusától három budapesti elővárosi vasúti szakaszon, hacsak valami csoda nem történik. Ekkor kellene megkezdenie szolgálatát a MÁV által kiírt harminc motorvonat első szerelvényeinek. A vasúttársaság összesen harminc kocsit venne az előzetes becslések szerint 120-130 milliárd forintért. A MÁV tegnap harmadjára is ugyanazt a céget, a svájci Stadler AG-t hirdette ki győztesnek, az ismét vesztes kanadai központú Bombardier pedig újfent megtámadta ezt. A szerződéskötést követő 12 hónappal esedékes első szállítási ütem szinte bizonyosan borul, a felek az utóbbi hónapokat ügyvédi irodákban és versenyhivatali tárgyalótermekben múlatták.
A kis magyar abszurd a körül zajlik, hogy a MÁV szerint irreális, ezért értékelhetetlen a Bombardier azon vállalása, hogy a vonatok karbantartásáért és takarításáért ülőhelyenként évi
1 eurócentet (2,50 forintot) kér. Emiatt tegnap ismételten a veresenyből való kizárás sorsára jutott. A Világgazdaság értesülése szerint egyébként a Stadler árajánlata 13 milliárddal alacsonyabb riválisáénál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!