Hírek

2005.08.26. 00:00

Zsebpénznyi büntetést kaptak a benzinkutak

Szeptember közepétől kötelező lesz a kutak előtt kiírni az aktuális üzemanyagárakat. Kisebb társaságok önként most is előre tájékoztatják az autósokat.

J. Á.

Magyarország egész területén, kis- és nagyvárosokban egyaránt tíz napig tartó ellenőrzést tartott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) a benzinkutaknál. Munkatársai azt figyelték, hogy a töltőállomások az útról jól észrevehetően feltüntetik-e az üzemanyagárakat. A fogyasztóvédők összesen 455 állomást ellenőriztek. Közülük a kutaknak csak 38 százaléka helyezi el árait, jellemzően az úgynevezett totemoszlopokon. A fennmaradó 62 százalék egyáltalán nem teszi ki az aktuális üzemanyagárait.

Ez nem szabálytalan. Ott büntethetnek az ellenőrök, ahol a töltőpisztoly közelében nincs elhelyezve a benzin és a gázolaj ára. Hét ilyen kútra leltek az FvF emberei. A kevésnek mondható bírság kutanként a maximálisan kiszabható 100 ezer forint volt. Egy kútnál ugyan elhelyezték a táblát, csak az árakat felejtették el kiírni. Ez esetben 20 ezer forint volt a büntetés – tájékoztatták a Reggelt az FvF-nél.

A vizsgálat idején szinte kivétel nélkül minden Agip, Jet, Esso, Lukoil, valamint a Tesco, Auchan és Metro nagyáruházak töltőállomásain kint voltak a totemoszlopokon is az árak. A Mol, a Shell és az OMV kútjain azonban nem. A Mol azóta hozzálátott „felöltöztetni” az oszlopokat. A fogyasztóvédelmet felügyelő ifjúsági tárca, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendeletmódosítása legkésőbb szeptember közepén megszületik – mondta Tóth Judit, a GKM sajtófőnöke. Ez ismét kötelezővé teszi az árak jól látható feltüntetését.

A Shell és az OMV legfrissebb nyilatkozatainak tanúsága szerint megvárják a jogszabály hatályba lépését, s ha az kötelezést ír elő számukra, be fogják tartani. A Shell egyébként 1999-ben kezdte levenni az árakat, a totemoszlopokon azóta a legdrágább termékeinek reklámja látható. A Mol a nyár elején tüntette el az árakat. Akkor, amikor az üzemanyag drágulása meglódult. Az árkiírás ekkor „verte ki a biztosítékot” a kormánynál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!