Hírek

2005.09.19. 00:00

A feledékeny főrendező

A szerző író, újságíró

Kiadott műsorrendje szerint a Magyar Televízió ma este kezdi sugározni a Szomszédok-retró… című teleregényt. Ebből az alkalomból a Népszabadság múlt szombati számának ötödik oldalán Horváth Ádám rendező, (egykoron rövid ideig a Magyar Televízió elnöke) tiltakozik az úgymond „felturbózott, humort sem nélkülöző feldolgozás” ellen. Az általa látott két rész alapján tizennégy kifogást juttatott el az MTV-hez. Az újságíró jó érzékkel megkérdezi: „Ön a jogtulajdonosa a Szomszédoknak?” Horváth Ádám többek között azt válaszolja: „Én írtam és rendeztem a teleregényt.”

Az elmúlt csaknem két évtizedben nem először feledkezik meg a főrendező úr arról, hogy a Szomszédokat, legalábbis az első tizenöt-húsz folytatást nem ő írta, hanem egy szerzői hármas. A most sugárzásra váró és általa meg kifogásolt első részeket biztosan nem jegyezheti íróként. Más szóval a kategorikusan kijelentett „én írtam”-nak nincs jogosultsága. A néhai miniszterelnököt plagizálva: nem is tetszett ott lenni, amikor a három írót a televízió megbízta a sorozat forgatókönyvének megírásával, és az írói képzeletben megszületett a három család: Takácsék, Vágásiék és a Mágenheim família. E korai időben még csak felkért rendezője sem volt a tervezés állapotában leledző sorozatnak. Más kérdés, hogy idő múltával ilyen-olyan okból a szerzők szép lassan egyenként elhagyták az alkotói csapatot. Horváth Ádám pedig némi kísérletezés után rendezőként magához ragadta a forgatókönyvírás gyönyörűségét is.

 Ha a mai sugárzás nem lesz annyira retró, hogy a forgatókönyvírók nevét is letörlik a filmről, akkor a kedves nézők láthatják majd, hogy a Horváth Ádám „írta” Szomszédokat a stáblista szerint valójában Szabó György, Polgár András és Miskolczi Miklós írta. Egyébként évek óta derűs nyugalommal és önmegtartóztatással figyelem (tűröm) Horváth Ádám feledékenységét, hogy a rendezés mellé pirulás nélkül kisajátítja a forgatókönyvírás vélt dicsőségét is. Mintha csak szüksége volna arra, hogy a háromszázvalahány rész mellé (amelyeket valóban ő írt) az első tizenöt-húszat, sőt, az ötletet is magáénak mondja. Persze legjobban ő tudja: gazdag életműve csonkulna-e, ha legalább néha megemlítené, hogy eleinte másokkal együtt írta a Szomszédokat, sőt a műsornak akkoriban szerkesztő dramaturgja is volt.

Ha mindezt elfelejtette volna, vagy mégis másként emlékszik, nos, akkor úgy is jó. Nekem ez a dicsőség éppen nem hiányzik a sifonérból. Szabó György, szegény már a Farkasréten van, Polgár András erről alkotott véleményét nem ismerem. De akkor már legyen a lúd kövér. Szívesen átadom a főrendező úrnak a Magyar Televízió Nívódíját is. Azt, amelyet a Szomszédok teleregény forgatókönyvének írásáért kaptam az akkori elnöktől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!