Hírek

2005.10.01. 00:00

A világhírű kanadai lemezguru mulatságos bulija a Trafóban

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kanadai „zsenikölyök”, Kid Koala ma lép fel első ízben Magyarországon
[/caption]Igazi kuriózumnak lehetnek fültanúi, akik ma este ellátogatnak a Trafóba. A kortárs művészetek háza látja vendégül az abszurd zene nagykövetét, a géppuskakezű Kid Koalát. Koala a lemezjátszókat önálló hangszerként kezeli. Ha úgy tartja kedve, Louis Armstrong trombitaszólóját utánozza le, máskor a Moon River vokálját veszi át Audrey Hepburntől. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen játékos könnyedséggel kezeli az elmúlt nyolcvan év popzenei termését. A Tears for Fearstől Björkön és Cypress Hillen át a Radioheadig jóformán bármit szétszed, senki sincs biztonságban.

A brutalizált popslágerek azonban mindig szervesen öszszeolvadnak, sosem használja őket öncélúan közönségsikongatás kizsarolására. Amikor pedig már azt mondaná az ember, hogy kész, ennyit bírt, ne tovább, na, akkor jönnek még a filmzenék és tévésorozatok szöveges betétei. Az egész zenei masszát Koala nevéhez illő, jellegzetes humora tartja össze. Mérnöki pontosságú technikája mellett folyamatosan kikacsint a közönségre, véletlenül se vegye senki komolyan az előadását. Koala játékosságának ékes bizonyítéka tavalyi lemeze, amely egy romantikus robotról rajzolt képregény aláfestő zenéje. Amikor nem egyedül hívják, haverjaival egy teljes együttes funkcióját átvéve akár kilenc lemezjátszót is megmozgatnak egyszerre. Szombaton azonban – Magyarországon első ízben – egyedül teszi tiszteletét a lemezjátszók Monty Pythonja.

A koncertteremben rajta kívül a hazai illetékességű dancehall-formáció, az Irie Maffia koncertje a fő látványosság. A pinceklubban az angol Danny Breaks ápolja hiphoppal és funkkal a kultúrsokktól lemoshatatlan vigyorba torzult arcú látogatókat. A lemezguru 1991-ben kezdte az ipart: Flowers In My Garden című lemezét a műfaj első LP-i közé sorolják. Kiadványainak közös jellemzői a bonyolult ritmusképletek, mesterien kidolgozott dobtémák, és a mindig megújuló tartalom. Mintha csak egy laboratórium újabb és újabb kutatási eredményeit hallhatnánk. Danny inspirációit az amerikai funkzenéből, a progresszív rockból, a hippizene egyéb jellemzőiből, és természetesen a dzesszből meríti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!