Hírek

2005.09.27. 00:00

Az al-Kaida új edzőtábora

Gyulay Zoltán

Öngyilkos merénylők hétfőn Irakban tizenhat embert ragadtak magukkal a halálba. Egy további személyt pedig lelőttek. A hét végén a különböző támadások és összecsapások során több mint negyvenen vesztették életüket az országban. Az Egyesült Államok azt reméli, hogy az új iraki alkotmányról tartandó népszavazáson minél többen vesznek részt. Hogy a szunniták is kellő számban képviselhessék magukat, Washington több mint ötszáz fogva tartottat szabadon bocsátott a hírhedt Abu Ghraib börtönből, és még további csaknem ezer ember elengedését készíti elő a közeljövőben.

Afganisztánban éveken át gyakorolhatták zavartalanul a Nyugat elleni, föld alatti harcot Oszama bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida tagjai. Amikor azonban Amerika 2001-ben bevonult, elvesztették biztos bázisaikat a Hindukus hegységben. A szélsőségesek azonban – miként a hét vége eseményei is mutatják – pótolni tudták elveszített afganisztáni táboraikat. Új kiképzőtábor áll a rendelkezésükre, és ez Irak – derül ki terrorszakértők által az ENSZ Biztonsági Tanácsa részére készített jelentésből. „A világ minden részéről utaznak újoncok Irakba, hogy elsajátítsák az utcai harc, a bombagyártás és a merényletek kivitelezésének ismereteit” – áll a jelentésben. „Amikor aztán visszatérnek hazájukba, és olyan személyekkel lépnek kapcsolatba, akik ott jól beilleszkedtek, a sikeres merényletek veszélye érezhetően megnövekszik.”

A nemzetközi terrorcselekmények megfigyelői már hosszú idő óta figyelmeztetnek, hogy a hazatérő iraki harcosok mindenekelőtt Szaúd-Arábiában, de Európában is új színhelyeket kereshetnek felforgató ténykedésük számára. „Az olyan újonnan fölbukkant szélsőségesekkel, mint Abu Muszab az-Zarkávival kötött szövetsége, az al-Kaida bin Ladent körülvevő régi gárdájának sikerült nemzetközi hatalmi pozícióit megerősíteni” – olvasható a jelentésben. Bin Laden elérte, hogy az-Zarkávi Irakban a korábbiakhoz hasonló kihívásokra vállalkozzon az Egyesült Államokkal szemben. Ugyanakkor az-Zarkávi kihasználja bin Laden népszerűségét, hogy újabb embereket toborozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!