Hírek

2005.09.14. 00:00

Az állam kegyeltje lesz a Fradi?

Folytatódik az Üllői úti szappanopera. A pillanatnyi állás szerint a pályahasználat jogáról lemondva szeretne pénzhez jutni a legnépszerűbb magyar futballklub.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az Üllői úti székház. Aligha valószínű, hogy sokáig láthatjuk ezt a képet, viszont a klub talpon maradhat. Talán.
[/caption]A Ferencváros elöljárói hétfői, immár menetrendszerű ülésükön úgy döntöttek, hajlandóak lemondani az Üllői úti létesítmény még 11 évig őket megillető használati jogáról. Cserébe viszont kapnának egy új, 35 ezer férőhelyes stadiont és másfél milliárd forintot. A lépés indoka, hogy a testület kénytelen-kelletlen belátta, „képtelenség az árral szemben úszni, vagyis az lesz, amit a kormány akar”.

Az előzményekhez tartozik, hogy az FTC szerette volna, ha a használatában lévő ingatlan vagyonkezelői joga átszáll a cégre, s ráadásképpen két hektárra pályázatot írnak ki. Ez lett volna a feltétele annak, hogy jöjjön a várva várt befektető (és a saját szája íze szerint hasznosítsa a területet). A Fradi márciusban április végi határidővel megállapodott erről a Sportfólió Kht.-vel, ám már akkor tudni lehetett, hogy a határidő rövid. Még arra se elegendő, hogy eldöntsék, nyílt vagy zárt pályázatot írjanak-e ki a területre.

De ez már a múlt. Közbejött a 2012-es közös, magyar–horvát Európa-bajnoki pályázat, amely számít az Üllői útra is. Harmincöt ezres stadiont álmodnak a területre a szervezők, ami a Ferencvárosnak túl nagy, de – ismételjük meg – „képtelenség az árral szemben úszni”. Itt tartunk most. Jogilag egyébként ezúttal sem tisztább a helyzet, mint tavasszal volt. Először is, mert az ingatlan nem a Fradié, az állam a tulajdonos. A Fradié csak a használat joga, amelyet most fölajánl az államnak. Önként lép tehát vissza, az ilyesmiért pedig logikusan nem jár ellenszolgáltatás. Más lenne a helyzet, ha az állam visszavonná a jogot, de ilyesmiről nem szól a fáma. Csak arról, hogy a Fradi gesztust gyakorol.

Az sem tudható, hogy az új pálya, amelyet az állam építtet, hogyan lesz az FTC-é, hiszen a terület használatáról most lemond. Az is kérdés, miért éppen másfél milliárd forint az „ár”. Elmaradt haszonról nem beszélhetünk, hiszen az ingatlant csak használta a klub, hasznosítani nem tudta. Egyébként ez is oka lehet az anyagi csődnek. Biztosak lehetünk abban, hogy az állam és a Fradi – ha akarják – talál olyan megoldást, amelybe jogilag képtelenség belekötni. Ezzel együtt – főként, mert az állam azt kapja vissza, ami egyébként is az övé – egyértelműen állami támogatásról van szó.

Az FTC-nek 238 millió forint banktartozása van, a kölcsönre fedezetül a pályahasználat joga szolgált. Amelyet most, a visszafizetés előtt fölajánl az államnak. A klubnál biztosak abban, hogy rendezik az adósságukat, végső esetben úgy, hogy 238 millióval „megrövidítik” a másfél milliárdot. Igen ám, de ha meg is születik a paktum a Fradi és a hatalom között, még messze van, hogy pénzt lássanak belőle az Üllői úton. Az anyagi helyzethez képest mindenképpen.

Egyébként májusban kell dokumentálni, hogy időben elkészülnek majd az Eb-stadionok a 2010-es határidőre. A híradások szerint nálunk Budapest (Puskás-stadion, Üllői út), Győr, Debrecen és Székesfehérvár van benne a kalapban, a horvátoknál Zágráb, Split, Rijeka és Eszék. Ez kilenc színhely, a pályázathoz pedig nyolc kell, plusz egy tartalékban. A Puskás-stadion aligha marad ki a szórásból, így meglehet, az Üllői úton csak tartalékstadion épül majd. Ez is azt sejteti, hogy végül állami támogatással áll (talán) talpra a Fradi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!