Hírek

2005.09.23. 00:00

Baby-boomot hirdettek meg Franciaországban

Nyugtalanítja a franciákat is, hogy alacsony a születési arány az értelmiségi családok körében. Ez motiválta a kormány döntését, hogy jelentősen megemeli a harmadik gyermek után a családi pótlék összegét.

Csák E.

A baby-boom programot – nem véletlenül – Dominique de Villepin miniszterelnök jelentette be, aki három gyermek apja. Franciaország európai összehasonlításban nem áll rosszul a születések számát illetően: 1,9 gyermek jut egy házaspárra. A családvédők azonban azzal érvelnek, hogy a magas képzettségűek között sokkal rosszabb az arány. Ez az érv hatásos – annak ellenére, hogy a program megterheli a költségvetést, s így is gyakran elhangzik a vád, hogy a franciák jobban élnek annál, mint amit megengedhetnének. A háromgyermekes családok már most is számos kedvezményt élveznek, a magas családi pótléktól kezdve az iskolai segélyen át az utazási bérletig. Az új támogatás minden anyának jár, aki három gyermeket szül és otthon marad. Különösen vonzóvá teheti a járandóságot, hogy azt a fizetés mértékétől teszik függővé. A baloldali  erők szerint a jelenlegi gyermektámogatási rendszer azoknak kedvez, akik alacsony keresetűek és hozzászoktak ahhoz, hogy segélyből éljenek. A baby-boom akcióval kapcsolatban a családosok szövetségének elnöke, Hubert Brin elmondta a Daily Telegraph-nak: „Ez a probléma Európában mindenütt gond. Németországban például a dolgozó nőknek csak a 40 százaléka szül. Ha megkérdezik a nőt, hogy mit választ – a karriert  vagy a gyereket –, az elsőre fog szavazni. Elképzelésünkben reményeink szerint visszatükröződik a társadalmi egyensúly fenntartásának szükségessége”. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!