Hírek

2005.09.07. 00:00

Bontják a főváros szégyenfoltjait

Bármerre is sétál Budapesten a gyanútlan járókelő, szépérzékét jobb, ha otthon hagyja. A pusztulás látványa ugyanis lépten-nyomon fölbukkan.

Dávid Sz. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Blaha Lujza téren éveken keresztül üresen kongott az egykor szebb napokat megélt sajtószékház. Elkezdték bontani, hogy helyére ötcsillagos luxusszállót húzzanak fel a közeljövőben.
[/caption]Ha nem nézünk körbe, egész szépnek is találhatjuk a Vörösmarty teret. Ugyanis, ha a gyanútlan sétálgató nagyot fordul, belebotlik az egykor fényességes Luxus áruház kirakatába. Ahol ma félkarú, kopasz próbababák szemeznek vele. Néhány hónapja zárt be a bolt. A fővárosiak azért drukkolnak, hogy ne ázsiai üzletet nyissanak a híres épületben. A bérbeadó cégtől már érdeklődtünk, ám még mindig nem tudni, hogy mi lesz az egykor szebb napokat is megélt áruház sorsa. A Luxussal szemben virít a bontásra ítélt ORI-székház. A kivitelező nyugalma meghökkentő. Nem zavarja a bontási határidő, ami már tavaly decemberben, azaz csaknem kilenc hónapja lejárt. A kierőszakolt nyilatkozatok szerint egy évet biztosan csúszik a bontási program. Így nemcsak a fővárosiak, de a turisták legnagyobb bánatára is a tervezett üvegpalota helyett marad e csúf, bombaverte házra hasonlító rémség.

Az V. kerületben kilenc év után végre megmozdult valami. A városvezetők végre döntöttek, és lebontatják a kiskörúti bazársort. Mindannyian láthattuk, a falakon legalább olyan vastag plakátréteg volt, mint amilyen vastagok a főfalak. A kivitelező cég tervei szerint legkésőbb szeptember közepére eltűnik a föld színéről az épületsor. – Most már a munka vége felé tartunk. Ami biztos, október elsejére nincs többé az épület – mondta a Reggelnek Juhász Attila, a bontást végző cég munkatársa.

Egy kis séta, és elérkezünk az úgynevezett spenótházhoz. Az éppen felújítás alatt álló irodaház a nemrég átadott előkelő hotel mellett árválkodik. A Roosevelt tér, annak környezete és természetesen a közízlés elleni „merényletet” egyébként 1979-ben követték el. A belvárosban továbbsétálva sok olyan épületet találunk, amelyeket már régen le kellett volna bontani. Például nem messze innen, a Blaha Lujza téren. Az egykori sajtószékház akkor is riasztó látvány volt, amikor megépült. Vitatható, hogy csúnyább-e, mint a mellette lévő Corvin áruház. Az elmúlt évtizedek alatt egyik sem lett szebb. A sajtószékház viszont már félig romhalmaz, dolgoznak a munkagépek, bontják az épületet. – A tervek szerint valamikor az ősszel teljesen lebontják. 2007-re pedig szálloda és irodaház-komplexum épül a helyére – mondta lapunknak a Főpolgármesteri Hivatal sajtómunkatársa.

Amire nincs szükség

Természetesen nem csak az említett épületeket kellene eltüntetni a fővárosban. Amitől szívesen megszabadulnának a budapestiek: a Népstadion, mert életveszélyes, az Ecseri úton lévő Gundel Károly Vendéglátó-ipari Szakiskola szocreál épülete, valamint a Kálvin téri üvegpalota.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!