Hírek

2005.09.27. 00:00

Börtönt is kaphat a kartellező

Nem szigorítják a közbeszerzési törvényt, bár az útépítők jellemzően egymás közt döntik el a pályázatokat. Most már börtön terhe mellett teszik.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Általában előre eldöntik a cégek, ki nyerjen, és melyik társaságok lesznek az alvállalkozók. Ezeket a „veszteseket” más útépítéseknél kárpótolják.
[/caption]Kilencmilliárd forint. Ennyi bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa bő egy év alatt útépítő cégekkel szemben. A tavaly július óta hozott határozatok mindegyike bíróság előtt van, így még nem jogerősek. A versenytanács (vt) rendre azt állapítja meg, hogy a közbeszerzési kiírásokra jelentkező cégek előre megbeszélik, melyikük nyeri az egyik, illetve másik útszakaszt, s ezekben melyikük lesz a fő-, illetve alvállalkozó. A vt csupán logikus következtetésként vonta le határozataiban, hogy az összebeszélés árfelhajtó hatású, ennek mértékére az eljárások során nem térnek ki – mondta el a Reggelnek az egyik ügy versenytanácsi vizsgálója.

Egy-egy mozzanatban azonban nyomára bukkantak annak, hogy a „konkurensek” közti egyeztetések következtében egy alvállalkozói ajánlati ár megemelkedett. Megállapították: a versenytársak széleskörűen megismertetik egymással ajánlataikat. Az egyik indoklásban az áll, hogy a kartellban „valamennyi, a kiíró feltételei alapján szóba jöhető, jelentős vállalkozás részt vett”.

A gazdasági tárca nem tervezi a közbeszerzési törvény módosítását – mondta el tegnap a parlamentben Dióssy Gábor politikai államtitkár. Herényi Károly (MDF) azt kérdezte, hogy nem akarják-e kötelezően kizárni a közbeszerzési pályázatokból azokat a társaságokat, amelyeket jogerősen elmarasztaltak kartell miatt. Dióssy szerint a cégek alkalmazottai lennének áldozatai ennek. Úgy látja, a kiírók felelőssége is, hagyják-e magukat kijátszani. Ezzel szemben – ismerte el egy szakember – a kiírók roppant nehéz helyzetben vannak a mindent egymás közt „levajazó” építőkkel szemben.

A most folyamatban lévő ügyek 2001–2002-ben kiírt pályázatok nyomán keletkeztek. Ezekre még nem alkalmazható a büntető törvénykönyv szeptember elsejei módosítása, amely öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti azt, aki kartellezik. Aki viszont feljelenti az efféle eseteket, az mentesül a kiszabható büntetés alól. Előrelépés lesz a várhatóan novemberben életbe lépő módosulás is. Ez – például az önkormányzatoknak – lehetővé teszi, hogy kártérítési perben igényelje a kartell következtében kifizetett közbeszerzési megrendelés felárát.

Büntetés és feloldozás

Aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszióköteles tevékenységre kiírt... pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak, szerződési feltételek rögzítésére, a piac felosztására megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Nem büntethető a bűncselekmény elkövetője, ha a cselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti, és az elkövetés körülményeit feltárja. (Btk. új 296/b paragrafusa)

Nem büntethető a bűncselekmény elkövetője, ha a cselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti, és az elkövetés körülményeit feltárja. (Btk. új 296/b paragrafusa) Általában előre eldöntik a cégek, ki nyerjen, és melyik társaságok lesznek az alvállalkozók. Ezeket a „veszteseket” más útépítéseknél kárpótolják. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!