Hírek

2005.09.14. 00:00

Bush vállalja a felelősséget

George W. Bush kedden vállalta a felelősséget a déli államokban bekövetkezett katasztrófa következményeinek elhárítása során elkövetett baklövésekért. „Nyilvánvaló, hogy a hatóságok minden szinten komolyan hibáztak, s a szövetségi kormányzat nem állt a helyzet magaslatán” – mondta a Fehér Házban rendezett sajtóértekezleten.

Farkas Károly

Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak nagy része kifejezetten elégedetlen azzal, ahogy Bush elnök a katasztrófát kezelte. Az elnök a hétvégén visszahívta a katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) vezetőjét. Michael Brown lemondásakor azt mondta, hogy az elnök és az ügynökség érdekében távozik. A The Washington Post szerint a FEMA nyolc csúcsvezetőjéből ötnek nem volt szakmai tapasztalata, viszont mindannyian benne voltak Bush 2000. évi kampánystábjában. A kritikák  kitértek arra is, hogy vajon a kormány kezdeti késlekedése hátterében meghúzódtak-e faji okok, mert a mentésre, a segítségre várók túlnyomó többsége fekete bőrű volt. Bush erre úgy reagált, hogy a hurrikán sem tett különbséget emberek között, így a mentési-helyreállítási erőfeszítésekben sem tesznek különbséget az áldozatok között.

A holttestek összegyűjtésével foglalkozó csapatok iszonyú felfedezést tettek az egyik New Orleans-i kórházban: negyvenöt idős beteg holttestére bukkantak. A halálos áldozatok száma négyszázötven fölé emelkedett. Öt magyar orvos utazik huszonnégy órán belül tíz-tizennégy napra a katasztrófa helyszínére. Küldetésük öszesen tízmillió forintba kerül. Los Angelesben és környékén hétfő éjjel két órán át szünetelt az áramszolgáltatás. A mintegy 2 millió embert érintő áramkimaradást az elektromos művek szerelőinek tévedése okozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!