Hírek

2005.09.05. 00:00

E-mailt és sms-t küldenek

A földhivataloktól a Takarnet előfizetői 15-étől, a magánszemélyek pedig november 1-jétől díj ellenében igényelhetik tulajdoni lapjaik figyelését.

Szilágyi Etelka

Nincsenek pontos adatok, ám óvatos becslések közel 1 milliárdra teszik azt a lakásértéket, amelyet az elmúlt években a lakásmaffia megszerzett az óvatlan tulajdonosoktól. S bár hasonló esetek közel 15 éve újra és újra előfordulnak, érdemben sem büntetőjogilag, sem ingatlanjogilag nem lehet sokat tenni a már lefutott hasonló ügyekben. Pedig a rendőrség is létrehozott e célra külön csoportot, s a parlamentben is megalakult 2002-ben egy, a lakásmaffia tevékenységét feltáró albizottság. Igaz, ez utóbbi 2004-ben meg is szűnt, de a közel hároméves működés során feltárt, konkrét ügyek kapcsán kidolgozott javaslatokat az albizottság benyújtotta az Országgyűlésnek, ami alapul szolgált a kormány ez ügyben idén hozott határozatának.

Devánszkiné Molnár Katalin, az albizottság volt elnöke elmondta: annak, hogy a lakáscsalók évekig szinte zavartalanul működhettek, a tulajdonosok nem kellő körültekintése mellett a földhivatali adatok feldolgozásának lassúsága, egyes alacsonyabb jövedelmű rétegek lakbér- és rezsihátralékának felhalmozódása, olykor a rendőrség hozzá nem értése, a visszaélésben ügyvédek, közjegyzők, bírósági végrehajtók gyakori részvétele éppúgy oka, mint az, hogy az ügyészség általában polgári peres eljárásként és nem bűnügyként kezelte a felszínre került eseteket. Ezért is szerepelt az albizottság által az Országgyűléshez benyújtott javaslatok között első helyen, hogy naprakészre kell hozni az ingatlan-nyilvántartást: közhitelessé ugyanis csak a hátralékok, például a két-három éves széljegyzetek teljes körű feldolgozásával válhatnak. Ugyancsak a védelem hatékonyságára született meg – s éppen a földhivataloknál -- az a javaslat, miszerint azoknak az ügyfeleknek, akik megrendelik, figyelik az ingatlanukkal kapcsolatos mozgásokat. Vagyis amennyiben a tulajdoni laphoz változásbejegyzési kérelem érkezik, erről díj ellenében e-mailben vagy sms-ben még a bejegyzés előtt kiértesítik a tulajdonost. Ha a lakástulajdonos nem kezdeményezett változtatást a tulajdoni lapon, akkor fellebbezhet a bejegyzés ellen.

Az említett javaslatok közül a földhivatali hátralékfeldolgozás, valamint a bejegyzés előtti ügyfél-kiértesítés, s ezzel a lakásmaffia elleni védelem két pillére megvalósul. Berczi Norbert, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára lapunknak úgy nyilatkozott: az ügyhátralék megszűnt a fővárosban és Pest megyében is. A napi ügyek feldolgozása folyamatos, így nincsenek újabb torlódások. A Takarnet program jól működik – a fővárosi ingatlanokról nemcsak a tulajdoni lapok adatait, de a térképadatokat is szolgáltatják digitálisan --, így jelentősen felgyorsult a földhivatali adatszolgáltatás, s már 3000-en (ügyvédek, önkormányzatok, bankok stb.) kapcsolódtak a programra. (Mint ismert, a Takarnet központi információs adathálózat egyesíti a körzeti földhivatalok számítógépes ingatlan-nyilvántartásait, így a központban rákapcsolódva, díj ellenében, az ország bármely hivatalából azonnal kikérhetők az adatok.)

A helyettes államtitkár azt is elmondta: a földhivatali ügyek naprakészségével szeptember 15-étől beindul a bejegyzés előtti kiértesítő szolgáltatás is: egyelőre csak a Takarnet-előfizetőknek, de november 1-jétől a magánszemélyekre is ki szeretnék szélesíteni. Lényege: 1500-2000 forint körüli éves díj ellenében a megadott e-mail-címre a földhivatal üzenetet küld, ha a szolgáltatást megrendelő ingatlantulajdonos tulajdoni lapjához változásbejegyzési kérelem érkezik. Ez újabb védelem az illetéktelen beavatkozások, adatmódosítások ellen. Jövő évtől, ha az ügyfelek kérik, akár sms-ben is megkaphatják majd ezt az üzenetet. A lakásmaffia elleni védelmet szolgálja az is, hogy a jövőben személyazonosító dokumentummal (személyi igazolvány, útlevél stb.) lehet kikérni a tulajdoni lapot, s a személyazonosító adatokat is rögzítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!