Hírek

2005.09.06. 00:00

Egész Amerika gyászol

Öt fegyverest agyonlőttek a rendőrök New Orleansban. Össztűz alatt van a szövetségi kormány is.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="213"] Francis Schlosser őrnagy a hurrikán egyik áldozatát segíti be a repülőbe
[/caption]Kétnapos gyászt hirdettek az Egyesült Államokban a Katrina áldozataiért – jelentette be George Bush amerikai elnök, aki tegnap újra szemleútra indult a katasztrófa sújtotta területen. Az eddigi hivatalos adatok alapján New Orleansban 59-re, Mississippi államban 152-re tehető a halálos áldozatok száma, de becslések szerint akár a tízezret is elérheti. Közben az elöntött metropolisban több helyről is tűzharcokról érkezett jelentés. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a rendőrség öt fegyverest lőtt agyon, miután azok tüzet nyitottak rájuk. Miközben a katonaság helikopterekkel és csónakokkal házról házra járja a várost túlélők után kutatva, a szövetségi kormányzat komoly politikai válságba keveredett az elkésett mentőakciók miatt. Az egyik polgármester az NBC hírtelevízió egyenes adásában vádolta azzal a kormányzatot, hogy cserbenhagyta saját népét. Aaron Boussard szerint napokon keresztül semmilyen segítség nem érkezett városukba. Tífusz, kolera, nyugat-nílusi vírus, ezek a fő ellenfelek, amelyekkel a túlélőknek meg kell küzdeniük.

„Aggódunk egy kolera- vagy tífuszjárvány kitörése miatt” – mondta Michael Leavitt egészségügyi miniszter a CNN hírtelevíziónak. – „A kolera kórokozója jelen van a régióban, de szerencsére eddig még nem történt megbetegedés.” A házak között álló pangó víz pedig ideális terepet kínál a moszkitók minden fajának, azoknak is, amelyek a veszélyes nyugat-nílusi vírust terjesztik. Szakértők korábban arra hívták fel a kormányzat figyelmét, hogy az elöntött lakóházakból és ipari létesítményekből kiáramló olaj, benzin és vegyi anyagok mérgező elegyet alkothatnak, és hoszszú időre terméketlenné tehetik a város földjét. „Szerencsére a víz kevésbé szennyezett, mint azt korábban gondoltuk” – emelte ki John Purdue a The New York Times-nak. Az áradás néhány órával a hurrikán tombolása után érte el a város ipari létesítményeit, ezért kevesebb pusztítást okozott.

Akár egy hónap alatt kiszivattyúzhatják a vizet az elöntött New Orleansből. „Technikailag ez nem probléma” – fejtette ki a Spiegel német magazinnak Han Vrijling holland vízügyi szakember, hozzátette azonban, hogy hatalmas munka lesz újra termővé tenni az elöntött földet. Egy évnél korábban nem fog teremni semmi New Orleansban, annyi időre van szükség, hogy a sós víz és a vegyi anyagok kiürüljenek a talajból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!