Hírek

2005.10.01. 00:00

Egyéves a magyar kormány

Tibay Gábor

Egy éve alakult meg a Gyurcsány-kormány: 2004. szeptember 30-án mutatta be minisztereit a Medgyessy Péter lemondása után kinevezett újdonsült kormányfő. A kabinet egyéves tevékenységének megítélése kettős: saját politikai szempontjából alapvetően sikeresen, az ország gazdasági helyzetét tekintve azonban jóval kevesebb eredménnyel működött. Nem elsősorban a kabinet, hanem a tavaly többéves mélypontra zuhanó MSZP könyvelheti el pozitívumként, hogy Gyurcsány változtatni tudott a Medgyessy-időszak kommunikációs hibáin: mindezzel a szocialistákat a korábban jelentősen elhúzó Fidesz egyenrangú választási partnerévé tette. Gyurcsány népszerűsége a napokban érte el a korábbi kormányfő, Orbán Viktor kedveltségi szintjét. Mindez az elemzők szerint egyértelműen azt jelenti, a kabinet jelenlegi vezetője reális eséllyel indulhat a 2006-os választási kampányban.

A kormányfő ellenfelei azonban arra igyekeznek felhívni a figyelmet, a jelenlegi kabinet nem tudott változtatni az államháztartás és a költségvetés problémáin, sőt egyéves működése alatt tovább romlottak ezek a mutatók. A Századvég Alapítvány műhelyében készült tanulmánykötet szerkesztője, Stumpf István volt kancelláriaminiszter szerint a kormány egyenesen „elzálogosítja a jövőt”, azaz a gazdasági problémákat 2006 utánra tolja át. Az autópálya-pénzek elszámolásával kapcsolatos „kreatív könyvelés” megbukásával nem sikerült úrrá lenni a költségvetési hiány növekedésén: az előzetesen tervezett mérték idei és jövő évi jelentős túllépése uniós aggályokat is gerjesztett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!