Hírek

2005.09.21. 00:00

Elhunyt Simon Wiesenthal nácivadász

A holokauszt-túlélő és a náci háborús bűnösök legismertebb felkutatója, Simon Wiesenthal halott: kilencvenhatéves korában Bécsben, álmában érte a halál. Az elmúlt évtizedekben a nemzetiszocializmus ezeregyszáz hívét állíttatta bíróság elé. Öt koncentrációs tábort élt túl, 1945-ben amerikai katonák szabadították fel Mauthasenban.

Gyulay Zoltán

A Galíciában 1908-ban született Wiesenthal építészetet tanult előbb Lembergben, majd Prágában. A nácik 1941-ben letartóztatták, a többi közt Buchenaldban és Mauthausenban raboskodott. A háború után Linzben telepedett le, néhány méternyi távolságban annak az Adolf Eichmann-nak a családjától, aki az „Endlösung”, a végső megoldás megvalósításában – azaz a zsidók millióinak szisztematikus meggyilkolásában – az egyik főfelelős volt. Wiesenthal az ötvenes években Argentínában bukkant a nyomára. Ezt követően az izraeli titkosszolgálat 1960-ban elrabolta, majd 1961-ben halálra ítélték, 1962. május 31-én pedig ki is végezték.

Wiesenthal 1947-ben Linzben létrehozta dokumentációs központját, amely 1961-ben Bécsbe költözött. Itt, a Salztorgasse 2. szám alatti irodájában beszélgettem vele 1991-ben. Szobájának falait oklevelek és a holokausztra emlékeztető fotók borították. Ő maga érces hangján kristálytiszta logikával magyarázta: miközben küldetése, hogy a nemzetiszocialista idők borzalmait soha ne lehessen kitörölni az emberiség emlékezetéből, ugyanúgy elítéli minden totális diktatúra bűntetteit. „Mord bleibt Mord”, azaz „A gyilkosság gyilkosság marad” – utalt a sztálinizmus nevében elkövetett borzalmakra. Wiesenthal egyforma erkölcsi mércével mért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!