Hírek

2005.10.01. 00:00

FBI-taktikával a bűn ellen

Nem szégyen tanulni a tapasztaltabbtól. A rendőrségen is így gondolhatják, hiszen FBI-taktikával lépnek fel a szervezett bűnözés ellen.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Egy komoly perben a külsőségek is sokat számítanak. Kecskeméten komoly per folyik, így kijár a kommandósok jelenléte is a tárgyalóteremben.
[/caption]A Kecskeméten folyó úgynevezett maffiaper vádiratában bűnszervezet létrehozása és vezetése is szerepel. Hazánkban eddig még soha nem ítéltek el senkit „maffiavád” miatt.  A kecskeméti ügy azonban lényegesen különbözik az eddigiektől, hiszen egy lapunknak nyilatkozó nyugalmazott rendőrtiszt szerint az ügy kezelésében felfedezhetők a nyomozóhatóság új taktikájának jelei.

„Tipikusan FBI-módszerrel nyomoztak, és a per mellékzöngéi is azt támasztják alá, hogy az Amerikában bevált módszert alkalmazzák továbbra is”, fogalmazott a tiszt. Aki szerint az FBI alkalmazza sorozatosan és sikeresen a „bűnbánó” maffiózók megfordítását, az igazságszolgáltatás oldalára állítását. „A maffiafőnököket egyébként maximum adócsalásért tudnák elkapni, mint például Al Caponét”, mondta informátorunk. Szerinte nálunk „az ördöggel is cimborálunk, ha segít elkapni a nála nagyobb ördögöket” szemlélet uralkodik, elsősorban a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI). Ismeretes: a kecskeméti ügy négy gyanúsítottja is együttműködő tanúként szerepel a perben. Egyikük, Szlobodan Sztojanovics, azaz Szlobo Szerbiában szervezett fegyvercsempész és emberkereskedő banda vezetőjeként ismert. Legalábbis a szerb belügyminisztérium átirata szerint. Ráadásul nemzetközi elfogatóparancs él ellene egy budapesti leszámolás miatt. Szlobo vallott, és lelépett. Fél a vádlottaktól.

De ehhez a módszerhez tartozik régi, akár ki nem nyomozott ügyek felmelegítése is, mint például a kecskeméti perben a Boros-vallomás felhasználása. Néhai Boros Tamás még 1997-ben tett videovallomást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon többek között a kecskeméti vádlottak egy részéről is. E vallomás  következménye a még mindig zajló olajügy, az Energol-per, amelyben a kecskeméti per három vádlottja is vádlott. „Az FBI-taktika sikeresnek ígérkezik, igaz, alkalmazásához szükséges volt törvényváltoztatásra is. Ma már hivatalosan is lehet alkut kötni a bűnözökkel„ – mondta a rendőrtiszt.

Megkérdeztük az NNI-t, hogy a kecskeméti ügyben valóban az FBI taktikáját alkalmazták, illetve alkalmazzák. „A nyomozóhatóság a büntetőeljárásról szóló törvény 74/A § alapján kizárólag a nyomozás befejezéséig jogosult nyilatkozni egy ügyről. Ennek értelmében nem áll módunkban a feltett kérdésre válaszolni.” – közölte lapunkkal az NNI. Ugyanakkor közölték azt is, hogy az éjszakai életben egykor Ragyás Tóni néven ismert férfi meggyilkolása ügyében korábban elfogott koszovói albán férfiról nem kívánnak nyilatkozni. A budapesti éjszakában Tetova becenéven ismert R. A.-t Szlobo említette a kecskeméti perben tett vallomásában. Szerinte ugyanis az egyik vádlottal éppen Tetova hozta őt össze.

Az albánt február 9-én a BRFK életvédelmis nyomozói kommandósok segítségével kapták el, és Ragyás megölésével gyanúsították meg. Az ügyet magához vonta az NNI. Akkor Krajnyák Péter, az NNI nemzetközi bűnözés elleni osztályának vezetője azt mondta: az albán származású férfi tett vallomást, de arról részleteket nem mond. Tetovát a napokban az NNI kiengedte.

Doszpot Péter régről ismeri Radnaiékat is

Csütörtökön a kecskeméti perben egy tanú azt mondta: Doszpot Péter embereként emlegetik azt a bűnözői körökben ismert albán férfit, akivel Szlobo többször is megjelent egy Váci utcai vendéglőben. Doszpot cáfolta lapunknak, hogy az Albán Dzsoniként emlegetett férfi úgymond embere lenne. – Tudom, ki az az Albán Dzsoni, még rendőrként ismertem meg, kiskaliberű fickó. Nekem pedig nincsennek efféle „embereim”. De ismerem Radnai Lászlót és Csüllög Zsigmondot is. Az övék volt a Conti Car, ahol agyonszúrkált valaki egy Cs. nevű férfit. Mi, a BRFK életvédelmisei dolgoztunk az ügyön. Remélem, az csak nem lesz baj valakinek, hogy végeztem a munkámat, és közben megismertem néhány ma vád alatt álló személyt? Egyébként már nevetséges, ami Kecskeméten folyik. Valakinek gátat kellene vetnie ennek – fogalmazott lapunknak Doszpot Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!