Hírek

2005.09.06. 06:32

Hódít az internetes telefonálás

Az interneten néhány forintos percdíjért telefonálhatunk számítógépünkről a világ bármely pontjára. Számlánk akár az ötödére vagy a tizedére csökkenthető. Egy hónapon belül indul a netes fax és az utólagos fizetés is.

Braunmüller Lajos

Az internetes telefonálás akkor éri meg valakinek, ha már amúgy is van otthon szélessávú előfizetése. A VoIP- (Voice over Internet Protocol) alapú telefonálás lényege, hogy a beszélgetés nem telefonvezetékeken, hanem interneten keresztül történik. Az új technológia segítségével akár ötödére, tizedére szorítható le a telefonszámla. A felmerülő költség az internet-előfizetés díja, valamint a percdíjak. Utóbbiak azonban szinte mindig olcsóbbak, mint a hagyományos technológia esetében. A VoIP technológiának egyetlen apró hátránya van: a hangminőség ma még egy árnyalatnyival gyengébb, mint a hagyományos telefonnál. Egyik számítógépről a másikat hívni ingyenes, de az internetes telefonálás segítségével természetesen a világ bármely telefonkészülékét hívhatjuk, és minket is hívhatnak. Számítógépről telefonkészüléket tárcsázni már percdíjas beszélgetés, és az is, ha egy telefonról hívják a mi számítógépünket.

A VoIP-telefonálás tehát nem versenyképes az árait tekintve, ha minket csak a telefon érdekel, hiszen maga a legolcsóbb szélessávú előfizetés öt-hatezer forinttól kezdődik (ha nem számolunk a kivételes, néhány hónapig tartó akciókkal). Akinek azonban amúgy is szüksége van az internetre, az jobban teszi, ha azon keresztül telefonál, hiszen ezzel jelentős összegű telefonszámlát takaríthat meg. (Bár elsősorban a mobiltelefonok, és nem a VoIP miatt, de Magyarországon egyébként sorra szűnnek meg a vezetékes fővonalak. Tavaly júniustól idén júniusig csaknem száztizenötezren némították el vezetékes készüléküket. Csak a nyár elején harminc nap alatt körülbelül tizennégyezer vezetékes fővonal szűnt meg – derül a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből.)

A Magyarországon leggyakrabban használt nettelefon-kliensek (vagyis a számítógépünkre telepíthető telefonálásra alkalmas szoftverek) azért is vonzók az egyéni felhasználók számára, mert nagyon egyszerű a használatuk. A népszerű Skype mellett komoly vetélytárs lehet hazánkban a NeoPhone, amely NeoPhone X néven indított internet alapú telefonszolgáltatás. Ez utóbbi cég magyar, így bárhol (postán, újságosnál stb.) megvásárolható kártyával tölthetjük fel egyenlegünket, nincs szükség a sokak által még mindig megbízhatatlannak tartott internetes fizetésre. A NeoPhone-nál a fizetés ugyanis a hazánkban is megszokott és népszerű prepaid (előre fizetett kártya) megoldással történik, hasonlóan a kártyás mobilegyenleg feltöltéséhez. Később lesz majd lehetőség szerződés megkötésére is. A Skype és a NeoPhone X árai egyébként megközelítőleg azonosak, alig van eltérés köztük, de rendszerint azért a Skype olcsóbb egy picivel.

Sem a Skype-hoz, sem a NeoPhone X-hez nem kell komoly számítógép, a legtöbb ma használatban lévő magán- vagy céges gépen bátran IP-telefonálhatunk. Ami azonban elengedhetetlen: a hangkártya – ha még nincs, ezt három–öt ezer forintért szerezhetjük be - és a fejhallgató. Lehetőség van azonban arra is, hogy a NeoPhone-tól VoIP-telefonálásra alkalmas, egyébként a hagyományoshoz hasonló készüléket vegyünk. Az ilyen készülékek drágábbak egy közönséges vezetékes telefonnál, húsz–harminc ezer forintért kaphatók. Amíg telefonszoftvert használunk, csak akkor hívhatnak minket, ha számítógépünk be van kapcsolva, és csatlakoztunk az internetre. A VoIP telefonkészülékek segítségével azonban nem kell állandóan bekapcsolva tartani a számítógépet, a telefon ettől függetlenül működik, valamint a hangminőségük is jobb, mint amit a számítógépen használt szoftver nyújtani képes.

A februári indulás óta körülbelül húszezer felhasználót szerzett a NeoPhone X, akik ma már havonta félmillió percet telefonálnak – tudtuk meg Kun Istvántól, a szolgáltatást biztosító Euroweb Rt. (ennek a cégnek a tulajdonában van a NeoPhone) munkatársától. Többségük egyéni felhasználó, de ma már mintegy kétezer kisvállalkozás is nettelefonos ügyfelük. A cég célja, hogy a hagyományos szolgáltatókkal felvegye a versenyt, ezért bővíti szolgáltatásait. Az internet alapú fax eddig technikai problémák – szabványeltérés – miatt váratott magára, ám az új eszközbeállításoknak köszönhetően várhatóan egy hónapon belül indulhat otthonunkból. A számítógépünkhöz csatolt IP-képes faxkészüléket tulajdonképpen ugyanúgy használjuk, mint a hagyományosat, de a faxhívás interneten keresztül történik, és ezáltal olcsóbb. Ritka még a piacon a teljesen netalapú faxkészülék, elterjedtebb az a megoldás, amikor a hagyományos faxgépet egy átalakító segítségével kötjük a számítógéphez (egy ilyen átalakító harminc–negyven ezer forintért kapható, ezzel azonban már hagyományos telefonunkat is használhatjuk IP-beszélgetésre, akár a VoIP-készüléket).

Tekintve, hogy az ügyfelek hívásai a kedvező tarifák miatt ma már körülbelül hatvan százalékban belföldre irányulnak (kezdetben még inkább a piacon olcsónak számító külföldi hívások voltak túlsúlyban), a cég szeretné elérni, hogy ügyfelei ne csak kiegészítésként használják a netes telefonálást. Azért, hogy teljes körű szolgáltatást nyújthassanak, a tervek szerint szeptember végére bevezetik az eddigi feltöltőkártyás (prepaid) után az utólag fizető, szerződéses (postpaid) fizetési formát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!